Hlavní obsah

Růžička nemusí špatně usínat, Valach totiž přispěchal s nejdůležitějším gólem kariéry

Chomutov

Dělovka chomutovského Juraje Valacha 47 vteřin před koncem prodloužení zajistila Pirátům třetí výhru v sérii nad hokejisty Třince a s ní i postupový mečbol pro mužstvo, které po senzačním obratu v předkole extraligové play off najednou buší na semifinálová vrata.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Chomutovští hráči se radují z vítězství.

Článek

„Cítili jsme, že přesilovka pět na tři je jedinečnou šancí, jak odvrátit loterii nájezdů. Říkali jsme si, že musíme být trpěliví a nesplašit se. Času už moc nebylo a všichni toho měli už plné zuby, ale dostal jsem na modré puk z jedničky a prostě do něj bouchnul," líčil urostlý slovenský obránce. „Důležitější gól kariéry jsem ještě nedal, ale třeba mě ještě něco velkého čeká," usmál se.

Potřetí za sebou vítěze bitvy mezi Chomutovem a Třincem neurčila základní hrací doba, a tak se střídavě na obě strany přiklání štěstí v podobě gólu v prodloužení. V pondělí večer na ně vůbec nemuselo dojít, kdyby v 59. minutě domácí Vladimír Růžička ml. za stavu 1:1 proměnil trestné střílení. „Puk mi zastavila horní tyčka, a kdybychom nevyhráli, tak by se mi asi moc špatně usínalo. Celá série je extrémně vyrovnaná a řekl bych, že štěstí v ní přeje připraveným. Pro obě mužstva je ale dost vyčerpávající, že jsme si už potřetí za sebou dali vždycky skoro celou dvacku navíc," uvědomoval si syn kouče Pirátů.

Třinci neuznali gól

Oceláři se museli obejít bez zraněných Rotha a Irgla, navíc nedohrál ani Linhart. „Štve nás porážka hodně, protože jsme určitě nebyli horší," mínil třinecký Erik Hrňa. Během nastavení plály na obou stranách emoce. Začalo to tím, že rozhodčí chtěli vyloučit hosty za příliš mnoho hráčů na ledě, po poradě svůj verdikt k údivu všech stornovali. „Řekli jsme si, že musíme být soustředěni na hru a neřešit rozhodčí," reagoval Valach.

O 35 vteřin později pak dostal třinecký Daniel Rákos puk do sítě, jenže sudí odpískali postavení Petružálka v brankovišti. „Podle mne regulérní gól, bohužel někdo to tady viděl jinak," usoudil Hrňa. „Slyšel jsem písknutí, ale nevěděl jsem, kdy přišlo, a čekal bych, že podívají alespoň na video," mínil třinecký útočník, jenže rozhodčí při zmíněné situaci nemá podle pravidel tuto možnost.

Navíc v závěru prodloužení šli krátce po sobě na trestnou lavici za podražení dva hráči Ocelářů, Hrabala a Marosze. „Nebudu nic říkat, protože bych se nedoplatil," měl na rozhodčí pifku kouč hostů Vladimír Kýhos. Třinec je zatím posledním týmem, kdo otočil sérii ze stavu 1:3 na zápasy a bylo to před šesti lety při boji o finále proti Slavii, kterou tehdy vedl Růžička. „Pamatuji si to dobře, k tomu se musíme nyní upnout," říkal Hrňa.

Reklama

Související témata: