Hlavní obsah

Sokolovská uhelná přece jen podpoří sportovní kluby v regionu

Sokolovská uhelná a.s. (SUAS) zmírní úsporná opatření způsobená soudním sporem s energetickou společností ČEZ. Umožní to alespoň částečnou podporu sportu a společenského života, kterou firma v červnu pozastavila. Společnost to uvedla v prohlášení na svých webových stránkách.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Karlovarský útočník Radek Duda (vlevo) a obránce Václav Benák se radují z vítězství nad Spartou.

Článek

Na penězích od těžební firmy bylo závislých mnoho klubů v regionu. SUAS dávala na sport okolo 100 miliónů korun ročně a byla i generálním partnerem extraligových hokejistů Energie Karlovy Vary nebo druholigového HC Baník Sokolov. Tomu pomohlo pro tuto sezónu město Sokolov, které prostřednictví své městské firmy Sotes dalo klubu dva milióny korun.

Asi 20 procent rozpočtu dávala Sokolovská uhelná i karlovarské Energii. "Pro nás je to vynikající zpráva," řekl v první reakci prezident klubu Ladislav Trubač.

"Zatím to není definitivní. Jak jsem mluvil s předsedou představenstva SUAS Františkem Štěpánkem, SUAS bude prostředky uvolňovat postupně a zatím opatrně. Pokud by pak ve sporu s ČEZ uspěla, vrátila by se zřejmě na původní úroveň. To by pak mohla být opět generálním partnerem klubu. My jsem si tu pozici zatím nechali volnou," dodal Trubač.

Důvodem zmírnění úsporných opatření je podle prohlášení SUAS zatím nepravomocné rozhodnutí Specializovaného finančního úřadu, podle něhož se společnost ČEZ "dopustila správního deliktu ve formě zneužití výhodnějšího hospodářského postavení k získání nepřiměřeného majetkového prospěchu k újmě Sokolovské uhelné", uvádí v prohlášení SUAS.

Spor o 700 miliónů korun

Sokolovská uhelná vede s ČEZ několik soudních sporů. ČEZ se v nich domáhá zaplacení celkem asi 700 miliónů korun, které údajně přeplatil za uhlí pro elektrárnu v Tisové. SUAS naproti tomu tvrdí, že cena byla od počátku neúměrně nízká a že ČEZ zneužil svého postavení na trhu.

Pro spor je přitom podstatné právě stanovisko Specializovaného finančního úřadu. SUAS nyní věří, že jeho šance uspět se zatím nepravomocným rozhodnutím zvedly.

"Sokolovská uhelná tak částečně naváže v obhajitelném rozsahu na dosavadní spolupráci s regionálními příjemci finanční podpory, protože si uvědomuje, že pro mnohé z nich nahrazení dlouhodobé finanční podpory poskytované naší společností se ukazuje jako téměř nereálné," uvádí uhelná společnost.

Do pravomocného ukončení řízení se společností ČEZ ale bude SUAS přistupovat k otázkám finanční podpory stále velmi obezřetně. "Nemůžeme zapomínat na to, že rizika soudních sporů přetrvávají," upozorňuje SUAS.

Reklama