Hlavní obsah

Šokující tah Sparty! Nejproduktivnějšího hráče extraligy poslala do Benátek

Praha

K velmi překvapivému tahu sáhl lídr hokejové Tipsport extraligy Sparta Praha. Klub podle prohlášení na svých internetových stránkách dočasně přeřadil nejproduktivnějšího hráče celé soutěže Martina Réwaye do Benátek nad Jizerou.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Sparťanský útočník Martin Réway během utkání v Litvínově.

Článek

„Útočník Martin Réway byl dočasně přeřazen do kádru prvoligových Benátek nad Jizerou. Hráč nám prostřednictvím svého agenta sdělil, že nechce v tuto chvíli hrát za Spartu. Působit v našem klubu by měla být pro každého hráče čest, a pokud je situace takováto, nezbývá nám nic jiného, než jej z kádru vyřadit," vysvětluje vedení Sparty svůj krok.

„Vzhledem k tomu, že u nás má platnou smlouvu, musí si uvědomit prioritu působení ve Spartě v rámci své aktuální hokejové kariéry. A co pro něj Sparta v jeho hokejovém životě udělala. Pak se můžeme bavit o jeho případném návratu do týmu," dodal klub na adresu problémového hráče.

"Oficiálně jsme požádali sportovního manažera Patrika Martince o výměnu. Martin nebyl ve Spartě spokojený a šťastný. Vnitřně to tak cítil. Potřebuje změnu," řekl hráčův agent Michal Sivek ČTK. "Vše jsme probrali od A do Z a dospěli jsme k tomu, že ve Spartě nechce pokračovat."

Réway prý odmítl podepsat novou smlouvu

Podle slovenského serveru cas.sk stojí za nećekaným rozhodnutím fakt ohledně nové smlouvy. Ta stávající je v platnosti do léta 2016 a nový kontrakt, který mu zástupci klubu předložili, odmítl Réway podepsat.

Dvacetiletý Réway se do Sparty vrátil před začátkem minulé sezóny ze zámořské juniorky. V uplynulém ročníku si udržel průměr více než jednoho bodu na zápas a povedl se mu vstup i do probíhající sezóny, když nasbíral ve čtrnácti ligových zápasech 15 bodů za 5 gólů a 10 asistencí.

Geniální hráč, ale i enfant terrible

Kromě geniality na ledě je však rodák z Prahy reprezentující Slovensko brán v hokejovém prostředí jako enfant terrible. Své si s ním užili mnozí trenéři, Vladimíra Vůjtka či Josefa Jandače nevyjímaje.

Před letošním mistrovstvím světa dorazil Réway bez jakékoliv omluvy pozdě na sraz národního mužstva Slovenska, které tehdy vedl právě Vůjtek. Ten byl shodou okolností ve čtvrtek na své první nominační tiskovce v pozici kouče české reprezentace novináři tázán, jestli nelituje, že do svého výběru pro turnaj Karjala nemůže zařadit pražské rodáka Réwaye, když se mu nyní tolik daří. „Chcete to upřímně? Vůbec mě to nemrzí," utrousil osmašedesátiletý stratég.

Trenér Sparty Jandač si zase do Réwaye rýpl po úvodním zápase 1. kola play off Ligy mistrů s Curychem. V něm hbitý útočník připravil dvě branky svého týmu, pak se ale v polovině utkání sebral a zamířil do šatny. Prý kvůli střevním problémům. „U něj je to složitý. On má pořád něco, furt ho něco bolí a má zdravotní problémy. Jeden zápas zahraje parádně a další ho nevidíš. S ním je to těžký...," povzdechl si Jandač.

Jasno by mohlo být během reprezentační přestávky

Sivek ale odmítá, že by za nynějším přeřazením stály kázeňské prohřešky. "Přeřazen byl proto, že jsme požádali o výměnu," řekl Sivek. Réway se už dnes dopoledne hlásil v Benátkách na tréninku prvoligového celku. Zda ale za něj nastoupí i do zápasů, není jisté.

"Vše chceme vyřešit co nejrychleji. Zřejmě v nadcházející reprezentační přestávce, kdy se Martin představí na Německém poháru. Musíme najít shodu se Spartou, která ho má pod smlouvou do konce sezóny," uzavřel Sivek.

Reklama

Související témata: