Hlavní obsah

Souboj nejlepších gólmanů pro Liberec! Když nedáváme pětihvězdičkové šance, jsme rádi i za špinavé góly, říká Šmíd

Liberec

Střet nejlepších gólmanů extraligy posledních dvou sezon ovládl ten úřadující majitel ocenění z Liberce. Bílí Tygři s Petrem Kváčou v brance otočili duel s Českými Budějovicemi z 0:1 třemi góly do klece Dominika Hrachoviny. Bílí Tygři zastavili triumfem 3:2 černou sérii šesti porážek v řadě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Petr Kváča z Liberce.

Článek
Fotogalerie

„Jsme zklamaní. Liberci jsme mohli nějaké body určitě ukrást," litoval gólman Dominik Hrachovina, jenž za Bílé Tygry ještě v předminulé sezoně hrál, pomohl mu k Prezidentskému poháru a byl v jeho dresu vyhlášen nejlepším gólmanem soutěže.

Jeho následovník v brance Liberce ho v minulé sezoně napodobil a bral stejnou cenu pro nejlepšího brankáře. Nyní se potkali ve vzájemném souboji a slavil Kváča. K těsné výhře pomohl 29 zásahy s úspěšností 93.55 %.

„Kvaky je naše jistota. I když jsme prohrávali, on chytal výborně a dával nám každý zápas šanci," vyzdvihl svého brankáře Ladislav Šmíd. Chválou však nešetřil ani na adresu svého bývalého parťáka Hrachoviny, který Severočechy dlouho držel v šachu.

„Měli jsme na něj nějaké reporty, chytal však výborně. Měli jsme opět dostatek šancí, ale bohužel... Na druhou stranu oni je také měli a nás držel Kvaky," ocenil muže v maskách. Hrachovina si připsal 32 úspěšných zákroků, úspěšnost 91.43 %.

Návrat pod Ještěd byl pro něj specifický, ještě v předminulé sezoně patřil ke klíčovým hráčům Liberce. „Kluky znám, člověk se sem samozřejmě sem rád vrátí, mám tady na to jen kladné vzpomínky," poznamenal Hrachovina, jehož poprvé překonal Šmíd šest vteřin před koncem prostřední části.

„Myslím, že jeho gól rozhodnul. Kdybychom před třetí třetinou vedli 1:0, na led by se šlo také jinak. Ten gól jsme si dali de facto sami. Musíme být jako tým upřímní, sklopit hledí. Zkazili jsme si to sami," litoval nulového zisku Hrachovina.

Za Liberec trápící se v zakončení dvakrát skórovali obránci. „Je úplně jedno, kde se trefí. Je to bohužel trápení. Pětihvězdičkové šance nedáváme, takže jsme rádi, že tam dnes napadaly špinavé góly," přiznal zkušený Šmíd. Severočeši ještě v této sezoně více než tři zásahy neslavili a ani tentokrát své maximum nepřekonali.

„Jednou to propadlo mně a pak Vitas vyhrál souboj u mantinelu, dobře puk vyvezl doprostřed a stejná situace. Brankář nic moc neviděl. A třetí gól padl z dorážky. Takové teď asi musíme dávat. Jsme rádi za tři body a je jedno, jak jsme je získali," oddychl si Šmíd.

Reklama