Hlavní obsah

Sparta rozdrtila Litvínov a odskočila na čele tabulky Plzni

PRAHA

Hokejisté Sparty si upevnili vládu v extralize. Lídr tabulky ve 38. kole rozstřílel Litvínov na severu Čech 6:1 a o bod tak odskočil druhé Plzni. Západočeši v ostře sledovaném zápase vyhráli v Pardubicích 4:3 po samostatných nájezdech. Z vysoké výhry se raduje i pražská Slavia, která skolila Vítkovice 6:0 a svěřenci kouče Vladimíra Růžičky se tak dotáhli na pozice zajišťující předkolo play-off.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Litvínovský Robin Hanzl (vpravo) padá u hrazení po střetu s Petrem Tonem ze Sparty.

Článek

Litvínov po třech porážkách za sebou potřeboval proti vedoucí Spartě nutně bodovat, aby posílil svoje šance na účast v play-off. Jenže od začátku utkání, které se hrálo ve vysokém tempu, kupil hrubky v obraně, které Holešovičtí nemilosrdně trestali. Litvínovští navíc selhávali v zakončení, a tak si Sparta připsala pohodové vítězství 6:1, které je pro ně osmé z posledních devíti zápasů.

Souboj dvou nejproduktivnějších týmů extraligy po dramatickém průběhu nakonec vyhrála v Pardubicích v tabulce druhá Plzeň 4:3 po samostatných nájezdech. Západočeši tak slaví výhru pojedenácté za sebou. Vedoucí Sparta jim však o bod odskočila.

Hosté museli ve vyrovnaném utkání dvakrát dotahovat vedení soupeře. Jejich hrdinou se nakonec stal útočník Jan Kovář, jenž proměnil dvakrát trestné střílení. Nejprve na konci první třetiny, kdy z něj potrestal faul soupeře, a pak v penaltovém rozstřelu, kdy proměnil hned v první sérii a vystřelil tak Indiánům výhru.

Plzeňský útočník Jan Kovář střílí rozhodující gól v samostatných nájezdech. V pardubické brance je Martin Růžička.foto: ČTK/Mlejnková Alexandra

Liberec naložil Kladnu osmičku

Pozici v první šestce si upevnil Liberec, který doma rozdrtil Kladno vysoko 8:2. Tygři už dali zapomenout na sérii osmi porážek a naopak po čtvrté výhře v řadě naskočili na vítěznou vlnu. V pátečním zápase byli jasně lepší, o výhře definitivně rozhodli už ve druhé třetině, v níž dali dokonce dva góly v oslabení.

Hokejisté Slavie už byli na odpis, ale po kanonádě ve Vítkovicích 6:0 zaznamenali už třetí výhru za sebou a bodově se dotáhli na první desítku. Slávisté vyzráli na Vítkovice i ve třetím vzájemném duelu této sezóny. V první třetině, v níž domácí neproměnili trestné střílení, debaklu nic nenasvědčovalo. Ale ve druhé části inkasovali domácí hned čtyřikrát a jejich odpor definitivně zlomila branka na 4:0 tři sekundy před koncem prostřední třetiny z hole Vladimíra Růžičky.

Souboj dvou týmů z první šestky vyhrály ve Zlíně České Budějovice 3:2. Na všech třech brankách hostů se podílel Jakub Langhammer. Právě on také nepříliš pohledný duel rozhodl necelé tři minuty před koncem, když po rychlém protiútoku dva na jednoho potrestal hrubku domácích při bránění.

Třinec po devíti zápasech naplno bodoval

Naděje Karlových Varů na předkolo play-off pomalu umírá. S Třincem před poloprázdným hledištěm vlastní haly prohrály 1:4, obhájci titulu podlehly i potřetí v sezóně a přerušily tak sérii tří domácích výher. Svěřencům trenéra Kýhose jakoby chyběla šťáva, chybami v obraně nabízeli soupeři šance a Třinec je využíval. Po devíti zápasech tak naplno bodoval a posunul se na sedmé místo.

Brno po domácí výhře nad Mladou Boleslaví 2:1 po samostatných nájezdech poskočilo do první desítky na pozice zajišťující předkolo play-off. Kometa však musela otáčet po brance Cetkovského nepříznivý stav. V polovině zápasu ale srovnal Svoboda a vítězství v samostatných nájezdech vystřelil Tomáš Divíšek. Boleslav tak popáté za sebou prohrála a dál zůstává poslední.

Tipsport extraliga - 38. kolo
Vítkovice - Slavia 0:6on-line
Branky: 21., 33. Pospíšil, 39. Kůrka, 40. Růžička, 48. Krenželok, 53. Vondrka
Zlín - České Budějovice 2:3on-line
Branky: 23. Veselý, 51. Melenovský - 24., 58. Langhammer, 45. Gulaš.
Karlovy Vary - Třinec 1:4on-line
Branky: 17. Kumstát - 2. Klouček, 11. Lojek, 26. Polanský, 36. Klimenta.
Brno - Mladá Boleslav 2:1 SNon-line
Branky: 27. Svoboda, rozhodující nájezd Divíšek - 12. Cetkovský.
Pardubice - Plzeň 3:4 SNon-line
Branky: 6. Šagát, 26 Drtina, 58. Koukal - 20. Kovář, 28. Vostřák, 44. Pletka, rozhodující nájezd Kovář.
Litvínov - Sparta 1:6on-line
Branky: 50. Pojkar - 6. Tenkrát, 9. Forman, 30., 42.  Bližňák, 42. T. Rachůnek, 54. Lapšanský.
Liberec - Kladno 8:2on-line
Branky: 3. Kica, 20. Špaček, 27. Nedvěd, 31. Čakajík, 34. Urban, 37. Bárta, 56. Bulíř, 60. Bartovič - 38. Bicek, 51. Hovorka.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.