Hlavní obsah

Sparta už našla náhradu za Jandače! Od příští sezóny ji povede Kalous

Praha

Novým hlavním trenérem hokejistů Sparty bude od příští sezóny Jiří Kalous. Na střídačce pražského klubu nahradí Josefa Jandače, jenž po květnovém mistrovství světa převezme národní tým po Vladimíru Vůjtkovi. Jednapadesátiletý Kalous podepsal se Spartou smlouvu na dva roky s platností od 1. května.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Kalous povede od nacházející sezóny hokejisty Sparty.

Článek

„Měli jsme na uvolněnou pozici trenéra několik kandidátů v Čechách i v zahraničí. Vybírali jsme z osobností, o kterých jsme přesvědčeni, že zvládnou specifické nároky sparťanského prostředí. Nakonec jsme se po zralé úvaze dohodli na dvouleté spolupráci s Jiřím Kalousem," uvedl předseda představenstva Sparty Petr Bříza.

Kalousovým asistentem bude Zdeněk Moták, jenž stejnou pozici zastává i pod Jandačem už třetí sezónu. Sparta však chce realizační tým rozšířit ještě o jednoho asistenta.

„Vzhledem k tomu, že Jiří Kalous velmi pravděpodobně bude pokračovat zároveň s funkcí ve Spartě i jako asistent u národního týmu, plánujeme rozšíření stávajícího realizačního týmu o dalšího trenéra," řekl Bříza, jenž Kalousovo působení jako asistenta u české reprezentace nebere jako překážku.

Kalous, jenž v extralize působil jako Růžičkův asistent ve Slavii (pomohl jí ke dvěma mistrovským titulům a má i tři stříbrné medaile) a coby hlavní trenér vedl Liberec a Třinec (loni ho dovedl do finále), chce do konce dubna zůstat v ústraní a Jandačovi do práce ve Spartě nezasahovat.

Kalous: Dostat nabídku od takového klubu je čest

„Nechtěl bych být v tuto chvíli prezentován jako kouč Sparty a jakýmkoliv způsobem zasahovat do práce současnému týmu, protože tahle skutečnost nastane až prvního května. Pak se naplno pustím do práce v novém klubu, kam se moc těším. Je to pro mě velká čest dostat nabídku od klubu s takovou tradicí a ambicemi," prohlásil Kalous.

Ten dál zůstává asistentem reprezentačního trenéra Vladimíra Vůjtek. Na klubové úrovni naposledy působil jako hlavní kouč Třince. V listopadu po šňůře porážek ale u Ocelářů na vlastní žádost skončil.

„V extralize dlouhodobě pracuji a Sparta pro mě byla jedním ze soupeřů, na které jsme se vždy hodně připravovali, takže mám o tomto týmu přehled," ujišťuje Kalous, jenž byl v minulosti rovněž jedním z trenérů pražského Lva v Kontinentální lize.

Reklama

Související témata: