Hlavní obsah

Tisícový matador Galvas: Chybí asi už jenom ten titul

Třinec

Přes porážku s Libercem 3:4 měl třinecký obránce Lukáš Galvas v neděli důvod k oslavě. Proti úřadujícímu mistru extraligy odehrál tisící zápas v nejvyšší české soutěži. Podařilo se mu to jako teprve čtrnáctému hráči historie.

Foto: Petr Rubal

Obránce Třince Lukáš Galvas dostal před utkáním s Libercem od manažera Peterka a viceprezidenta klubu Czudka dres s číslem tisíc za stejný počet extraligových utkání.

Článek

„Nějak ty roky uletěly a zápasy naskákaly. Jsem moc rád, že ještě můžu hrát. Tisíc zápasů je opravdu hodně a doufám, že ještě nějaký ten zápas přidám," svěřoval se 37letý obránce třineckých Ocelářů, který s hokejem začínal v rodné Opavě. V extralize debutoval v sezóně 1996/1997 ve Vítkovicích pod trenérem Vůjtkem. Nejvíce utkání ale odehrál ve Zlíně, kde pobyl s roční pauzou v Karlových Varech devět let. Od roku 2012 je hráčem Třince.

Mistrovský titul doposud nezískal, i proto, že ho Zlín vyhrál v sezóně, kdy Galvas působil v Karlových Varech. Čtyřikrát hrál Galvas extraligové finále, pokaždé ale neúspěšně. „Nemůžu si ale na nic ztěžovat. Všude, kde jsem hrál, to bylo super. Zkusil jsem si reprezentaci. Dokonce jsem si v této sezóně zahrál i proti klukovi (syn Jakub je obránce Olomouce - pozn. aut.). Ale samozřejmě, že ten titul mi tam chybí," řekl Galvas.

O zahraničí moc nepřemýšlel

„Ale já se dívám jen na každý další zápas. Teď nás čeká reprezentační pauza, ve které si trochu odpočineme, potrénujeme a připravíme se na utkání. Budeme hrát zrovna proti Olomouci, kde hraje Jakub. Soupeř to není lehký, ale to v extralize není nikdo. No a my potřebujeme vyhrát, protože jsme teď ztratili body a musíme se znovu naučit doma vyhrávat," vykládal Galvas.

Nejvíce odehraných utkání v extralize, 1209, má na kontě obránce František Ptáček. Mezi třinácti tisícovkaři je i současný třinecký manažer Jan Peterek. „Má o 139 zápasů více než já. To jsou tak dvě tři sezóny ještě. Uvidíme," pousmál se Galvas, kterému do elitní společnosti pomohlo i to, že nikdy nehrál v zahraničí. „Neříkám, že mě to nelákalo, ale nikdy jsem nedostal dobrou nabídku. Ale mě se na Moravě, ale i v Čechách, líbí a nijak jsem nad tím moc nepřemýšlel," uvedl třinecký obránce.

Letošní sezóna je pro něj opravdu zvláštní. Kromě tisícího utkání se poprvé přímo na ledě postavil proti synovi Jakubovi a pro oba to byl splněný sen. Hokej hraje i mladší syn Tomáš. „Bude mu teď jedenáct. Musím mu říct, ať pořádně maká, abych si mohl hrát i proti němu," smál se Galvas.

Reklama

Související témata: