Hlavní obsah

Tréninky pod širou oblohou? Růžička kvůli ledu vstává i před pátou

Dobříš/Praha

Denně opakuje stejnou rutinu. Autem vyrazí do sto kilometrů vzdálené Dobříše, aby na tamním nekrytém stadionu se spoluhráči potrénoval. Hned poté odjede po vlastní ose zpět do Mladé Boleslavi, přesto Jan Růžička na náročné přesuny nežehrá. „Jsme rádi, že můžeme být vůbec na ledě,“ ujišťuje pro Právo brankář Bruslařského klubu.

Foto: Sport.cz

Hokejisté Mladé Boleslavi naslouchají pokynům trenéra Radima Rulíka.

Článek

Vzhledem k protiepidemickým opatřením se hokejové týmy ve vlastních halách stále nesmějí připravovat a možnost tréninku na ledě vítají i v Boleslavi. „Super. Jsme šťastní, že v nelehké době nám vedení tohle domluvilo," libuje si Růžička. Přestože občas nastavuje budík, jako by měl nastoupit na ranní směnu v automobilce. „Když jdeme na led už v osm ráno, vstávám před pátou," pokyvuje. „Ale pro kustody je to dvakrát těžší. Jejich práce si hrozně ceníme. Klobouk dolů, jaké zázemí nám nachystají. Vozí výstroje, vybalují, zabalují," připomíná.

Kustodi postavili poblíž mantinelů také klubový stan, který ale k převlékání využívá jen hrstka hráčů. Ostatní usedávají na přilehlé lavičky. „Když jsem byl malej a zamrzly rybníky, vždycky jsme s kamarády vzali brusle, hokejky a šli hrát. Převlékali jsme se tehdy podobně," vzpomíná nadějný gólman.

Foto: Sport.cz

Na vnitřní šatny musejí mladoboleslavští hokejisté zapomenout.

Počasí zatím aktérům přeje. Jen výjimečně mrholilo a poprchávalo. „Jsme v zápřahu, dostáváme do těla, takže se nenudím a určitě v bráně nemrznu," usmívá se Růžička. Byť si někteří berou nákrčníky na lyže nebo mikinu pod dres. Samotné tréninky pod širou oblohou jsou spíš kondiční a v tempu. „Snažíme se hodně bruslit. Taktiku neděláme, na ledě nejsou namalované čáry ani kruhy," líčí.

Víc než s horší kvalitou ledu zápolí Boleslavští s psychikou. „Člověk trénuje, ale vlastně neví na kdy a na co," povzdechne si muž s maskou. „Přijde mi, že vláda na nás dost často nahlíží, že jsme volnočasová aktivita a chodíme tam za zábavou. Moc bych chtěl, abychom mohli opět vykonávat naší profesi. Snad nám dají brzy zelenou, abychom mohli zase normálně trénovat a hrát," přeje si Růžička.

Středočeši se za přísných hygienických podmínek střídají na stadionu se Spartou, Plzní, Kladnem a Slavií. Dočasný azyl tu od středy našli i hráči Mountfieldu HK, jimž krachly plány na tréninky v Německu. „Natěšení bylo obrovské. Stejné, jako je po letní přípravě. Připadá vám, jako kdyby začínala sezona," tvrdil pro oficiální internetové stránky východočeského klubu obránce Bohumil Jank, jehož tým si v Dobříši znovu zatrénuje v pátek vpodvečer.

Hokejisté Sparty se vracejí do dětských let. Trénují pod širým nebem v Dobříši a převlékají se u leduVideo: Sport.cz

Jiná mužstva naopak cestují do Polska. Vedle Třince jezdí za hranice i rivalové z Vítkovic, které trénují v Jastrzebie. Soustředění ve Swidnici zase absolvovaly Pardubice, led sdílely i s místními curlery a na ploše se tedy nacházely také terče. „Nevadily nám. Používali jsme je jako orientační body, kam si najíždět, odkud zakončovat," citoval web Dynama asistenta trenéra Michala Mikesku.

Reklama

Související témata: