Hlavní obsah

Tvrdá bitka zakončená gestem uznání! Hollweg je férový, ne zákeřný, ocenil Forman

Jan ŠkvorSport.cz

Ti dva nikdy nejdou pro ránu daleko. Ryan Hollweg, vyhlášený plzeňský drsňák, který má tvrdou hru v krvi, a sparťanský útočník Miroslav Forman, jenž stejně jako technickými kousky dokáže bavit obrovským důrazem v osobních soubojích. Ve středečním druhém semifinálovém duelu hokejové extraligy si to oba rozdali ve vzájemném pěstním souboji. A bitka to byla opravdu tvrdá, nicméně férová a zakončená gestem uznání.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bitka mezi Miroslavem Formanem (vlevo) ze Sparty a Ryanem Hollwegem z Plzně.

Článek
Fotogalerie

Běžela předposlední minuta druhé třetiny a Škodovka v té chvíli prohrávala 1:4. I kvůli nepříznivému skóre se možná dvaatřicetiletý americký útočník domníval, že by bylo záhodné Plzeňské nějakým způsobem nastartovat.

Po závaru před sparťanskou brankou Hollweg v přerušené hře krosčekoval Lukáše Pecha a oheň už byl na střeše. Roli mstitele svého spoluhráče se chopil Miroslav Forman a více než deset tisíc přítomných fanoušků v pražské O2 areně mohlo sledovat přes půl minuty dlouhou pěstní výměnu názorů.

„Pecháčka krosčekoval a my se musíme zastat jeden druhého a semknout se," vysvětloval po zápase Forman, proč se rozhodl po americkém drsňákovi vystartovat. „Hned jsem věděl, kdo to je. A taky jsem rovnou tušil, že to takhle dopadne," pokračoval pětadvacetiletý útočník.

Sundaný Hollwegův dres takovou výhodou nebyl

„On je tam od toho, ale my chceme hrát hokej a věnovat se své hře. Když ale podobná situace nastane, spousta našich kluků nemá problém shodit rukavice," tvrdil Forman, který chápal, že Hollweg se bitkou pokoušel své spoluhráče vyburcovat. „Tohle se dělá, když prohráváte. Já jsem z toho ale nemohl uhnout, i když jsme vedli. Ale nemyslím si, že by tohle byl ten moment, který by Plzeň nakopnul," uvažoval Forman.

„K takovým věcem dochází, když vyznáváte fyzický styl hokeje. Každé střídání se snažím hrát svoji hru a musíte se umět i soupeři postavit," hájil se Hollweg.

Během bitky měl z úvodu navrch domácí útočník, kterému se podařilo americkému pořízkovi přetáhnout dres přes hlavu. „Musíte si soupeře dobře chytit. Jak jsem mu přetáhl dres přes hlavu, ztratil jsem při tom i místo, kde ho držet. Což pak byla trošku nevýhoda," věděl Forman, jenž si následně se svým sokem vyměnil několik přesně mířených ran.

Hollweg: Formana respektuju. A on mě, myslím, taky

A když po více než půl minutě pěsti doúřadovaly, oba kohouti se cestou na trestnou lavici uznale poplácali. „Forman předvedl, že taky umí být hodně tvrdý. Oba bojujeme tvrdě za tým a děláme všechno pro jeho úspěch. A tohle gesto ukazuje respekt jednoho ke druhému. Já ho opravdu respektuju a myslím, že on mě taky," soudí Hollweg.

A slova uznání měl pro svého rivala i vytáhlý sparťan. „Hollweg je hodně tvrdý, souboje dohrává, ale je to férový hráč. Není zákeřný. Tohle byla férová bitka, po níž jsme se poklepali. Takže všechno v pohodě," soudil Forman, jemuž se dostalo pochvaly i od spoluhráčů. „Míra to zvládnul fakt parádně! Klobouk dolů před ním, opravdu smekám," prohlásil za všechny obránce Michal Barinka.

Oba ranaři za vzájemnou potyčku obdrželi trest na 2+2 minuty za hrubost, Hollweg navíc vyfasoval další menší trest za předcházející krosček na Pecha. Sparta tak měla k dispozici přesilovku, v ní ale paradoxně sama inkasovala a Plzeň snížila na 2:4. Ve třetím dějství se pak dostala na dostřel jediného gólu, vyrovnat se jí ale i přes tlak nepodařilo, a tak Pražané stav semifinálové série srovnali na 1:1 na zápasy.

Jak dopadne třetí zápas semifinále play off mezi Plzní a Spartou?
Vyhraje Plzeň
64,8 %
Zvítězí Sparta
35,2 %
Celkem hlasovalo 12061 čtenářů.

Reklama