Hlavní obsah

Ulovit Zárubu? To by bylo zajímavé, říká šéf O2 Sport

Praha

Má se hokejový fanoušek chystat na přesun extraligových zápasů na placený kanál? Marek Kindernay, šéf televize O2 Sport, která je od roku 2018 domluvená na přenosech domácích zápasů Sparty a Liberce a blízko dohodě je i s Třincem, by byl v blízké budoucnosti pro model vysílání nejvyšší soutěže dílem na veřejně dostupné a dílem na placené stanici.

Foto: O2 Sport

Šéf televize O2 Sport Marek Kindernay

Článek

Avizovali jste podpis smlouvy se Spartou a Libercem, s dalšími kluby jednáte. Jaká je vlastně situace na poli televizních práv z extraligy?

Agentura BPA (výhradní marketingový partner extraligy - pozn. red.) má podepsanou kolektivní smlouvu se všemi kluby do roku 2018 a krom jiného jsou součástí kontraktu i TV práva. Od roku 2018 si ale kluby mohou se svými právy nakládat dle vlastního uvážení. Proto se s námi mohly od tohoto roku dohodnout Sparta a Liberec. Co vím, tak se už některé kluby dohodly s BPA do roku 2023. Takže je pravděpodobné, že se vysílání rozdělí.

Kolik klubů se přiklání na tu, či onu stranu?

My v tuto chvíli jednáme se třemi čtyřmi, kolik jich má dohodu s BPA, nevím, to je samozřejmě předmětem obchodního tajemství.

Vy jste veřejně hovořili o Spartě, Liberci a Třinci. Ten čtvrtý klub prozradíte?

To nemůžu prozradit, nezlobte se.

Tak alespoň, jde o český, nebo moravský celek?

Je to klub z Moravy.

Je možné, že byste vysílali celou extraligu?

Vyloučit se nedá nic, my jsme připraveni sednout si s BPA k jednomu stolu. Pro hokej by podle nás bylo nejlepší, kdyby se to rovnoměrně rozdělilo. Nám jde jenom o to, aby se hokej dostal na placenou televizi. Tohle je první krok. A znovu opakuji: tohle je investice do hokeje, ne jen do televizních práv. Kluby se s námi dohodly ne kvůli vidině velkých peněz, ale s vidinou toho, že ty peníze mohou investovat do svého vlastního rozvoje.

Co byste vzkázal fanouškům? Platit za něco, co bylo vždy zadarmo, to se v Česku úplně nelíbí...

Vzkázal bych, že si každý může pořídit O2 TV, nepanuje tady žádná diskriminace. Není problém získat od nás krabičku a sledovat naší televizi přes internet od jakéhokoliv operátora. Není pravda, že by byl náš produkt nedostupný, dostupný je všem. A to, že se hokej objeví na placené televizi? To je prostě nevyhnutelná budoucnost, nejen u hokeje. Sport na placených kanálech standardně funguje v zahraničí a trh se rozhýbe i u nás doma. Myslím, že hodně ukázalo vysílání Synot ligy. Negativní reakce se po půlroce utlumily, kdo chtěl, ten si nás pořídil. A čísla jsou, myslím, slušná.

Avizovali jste projekt tří sportovních kanálů se zaměřením na fotbal, hokej a tenis. Jak byste naplnili např. hokejový kanál?

Detaily vám neřeknu, projekt stavíme ve dvouletém horizontu a jsme teprve na začátku. Ale nezajímá nás jen extraliga, zaměříme se na i jiné evropské soutěže. Už teď se soustředíme na rakouskou EBEL ligu, zajímáme se o švýcarskou, německou ligu. Rádi bychom postavili kanál, na němž budou mít hokejoví fanoušci možnost vidět ty nejkvalitnější soutěže v Evropě.

Plánujete investice v řádech miliard. Chystáte přesah i do jiných sportů?

Chtěli bychom se také do hloubky věnovat bojovým sportům, zajímají nás i zimní sporty. Chceme se věnovat českému lyžování, před nedávnem jsme podepsali s lyžařským svazem. Sportů je ale celá řada.

Začínáte si dělat představu o personálním složení budoucí hokejové redakce? Je možné, že se budete snažit lovit v České televizi, kde má zpracování hokeje tradičně výbornou úroveň?

Je to možné. V našem týmu je hodně lidí, kteří prošli ČT. Budeme si vybírat lidi, kteří mají zkušenosti, jsou profesionálové po všech stránkách. Dáme určitě prostor i mladým, ale základ musí tvořit lidé se zkušenostmi.

Když se zeptám konkrétně. Bylo by pro vás zajímavé dostat do týmu Roberta Zárubu?

Já považuji Roberta za největšího profesionála a nejlepšího českého komentátora vůbec. Myslím, že by to zajímavé bylo, nechci ale spekulovat o tom, co bude za dva roky. A nechci nikomu dávat zprávy přes média.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice