Hlavní obsah

Velká posila pro Vítkovice. Z Pardubic přetáhly reprezentačního obránce

Aktualizováno

Zvučnou posilu pro příští extraligovou sezonu přivítaly hokejové Vítkovice. Jejich kádr vyztuží obránce Jan Košťálek. Devětadvacetiletý obránce se na Moravu přesouvá z Pardubic, se kterými se dohodl na ročním pozastavení kontraktu. V letošní sezoně nakoukl i do národního týmu, byť na mistrovství světa se nakonec nedostal.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Litvínov–Pardubice 3:2 (23. Košťálek)Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

„Vítkovice nebyly jediným týmem, který mě oslovil s nabídkou. Byly tam ještě dvě, tři možnosti. Ale ve prospěch Vítkovic rozhodl jejich přístup a jejich rychlé a korektní jednání. Mluvil jsem osobně s majitelem panem Alešem Pavlíkem a je znát, že chtějí být v nové sezoně úspěšné. Volal mi také trenér Pavel Trnka, který mi řekl, co a jak a mně se to hodně zalíbilo. S Pavlem Trnkou známe už z reprezentace do dvaceti let a bylo znát, že mě do týmu opravdu hodně chtějí,“ vykládal Košťálek, jenž po konci sezony dostal pozvánku na kemp před mistrovstvím světa, do závěrečné nominace Radima Rulíka se ale nedostal.

Košťálek v minulosti dvakrát vyhrál kanadské bodování extraligových obránců. Ani letos si nevedl špatně a s 23 body skončil základní část na 13. místě mezi všemi zadáky. Smlouvu v Dynamu má platnou až do roku 2027, obě strany se ale dohodly na jejím ročním přerušení. Po angažmá ve Vítkovicích by se měl na východ Čech znovu vrátit.

„Odvedl tu kus práce. Nyní se naše cesty na rok rozjedou a já věřím, že se za rok znovu spojí,“ uvedl sportovní ředitel Pardubic Petr Sýkora. Během tří sezon v Dynamu získal Košťálek bronzovou i stříbrnou medaili v extralize.

Příští ročník ale stráví ve Vítkovicích, kde mezi ročníky dochází k velkému zemětřesení. „Honza Košťálek je obrovskou posilou. Je to top hráč, reprezentant,“ pochvaloval si sportovní ředitel Vítkovic Roman Šimíček.

„Je to komplexní obránce, navíc pravák. Známe jeho přednosti, jeho střelu. Dokáže být nebezpečný v útočném pásmu. Zároveň je dobře silově připravený, aby dokázal zvládat souboje v defenzivním pásmu,“ vypíchl Košťálkovy přednosti trenér Vítkovic Pavel Trnka.

„Chci být pro Vítkovice přínosem a chci vyhrávat. Rád bych v Ostravě navázal, na co jsem byl zvyklý v Pardubicích. Že se do zápasu jde nejen s tím, že chceme zvítězit, ale že se fakt skoro každý zápas vyhrává,“ řekl Košťálek.

Extraligové Vítkovice už zahájily přípravu, Košťálek se ale k týmu vedenému novou trenérskou trojicí David Bruk, Vlastimil Wojnar a Pavel Trnka připojí později. „Zatím jsem ještě s přípravou nezačal, protože sezona byla dlouhá, hráli jsme vlastně až do května. Se svým kondičním trenérem jsme zhodnotili, že bude lepší si pořádně odpočinout a pak udělat sice kratší, ale o to intenzivnější letní přípravu a pak skočit do sezony. Ale k týmu se určitě připojím, jakmile to půjde,“ uvedl trojnásobný extraligový medailista (2× bronz se Spartou v roce 2021 a s Pardubicemi v roce 2023 a stříbro z této sezóny 2023/2024).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.