Hlavní obsah

Zklamání, hlesl Moták. Sparta vítala navrátilce a bodově v ní nečekaně září muž na černou práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátý zápas v play off, pátá výhra. Hokejisté Sparty zůstávají jediným neporaženým týmem v letošní vyřazovací části i po prvním semifinále, v němž doma porazili mistrovský Třinec 3:0. Góly kapitána Řepíka a Formana podpořil gólman Kovář 25 zákroky a čistým kontem. A vstřelenou brankou opět zazářil Miroslav Froman. Muž, který je ve Spartě spíš na černou práci, vede se sedmi body klubovou tabulku produktivity v play off.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 3:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Semifinále play off: 1. zápas Sparta - Třinec

Spartě se pro semifinále vrátili do sestavy obránce Moravčík, jenž ve druhém čtvrtfinále skončil po faulu od Flynna na hlavu dokonce v nemocnici, a první centr Sobotka, jehož o sérii s Bílými Tygry připravila operace kvůli zánětu slepého střeva.

„Jsem zcela fit, dostal jsem od doktorů zelenou. Pauza to byla dlouhá, aspoň jsem ale dobře potrénoval. V zápase jsem se cítil dobře, čekal jsem to horší,“ říkal Vladimír Sobotka, svou důležitost ukazoval nejen souhrou s kapitánem Řepíkem, ale i na buly.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta - Třinec, zákroky brankářůVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Vždyť Sobotka za první dvě třetiny neprohrál jediné vhazování, neuspěl až na čtrnáctý pokus v úvodu třetí části hry proti Voženílkovi. „Vždycky je lepší začínat hru s pukem než jej nahánět. Ale buly jsou zásluhou i mých křídel. Pomáhají mi,“ říkal Sobotka, jenž končil s bilancí 16 vyhraných vhazování z 20.

Obavy, jestli se na nich zpočátku neprojeví třináctidenní zápasová pauza od postupu přes Liberec, vyvrátili Pražané drtivým vstupem do zápasu. Vždyť hned v úvodních dvou minutách se do vyložených šancí dostali Kousal s Irvingem a Oceláři museli velebit gólmana Mazance, že je v obou případech podržel.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta - Třinec 1:0 (25. Řepík)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Třinec poprvé vypálil na Kováře až v páté minutě, domácí ale před 13 548 diváky –⁠⁠⁠⁠⁠ rekordní návštěvou letošního play off –⁠⁠⁠⁠⁠ zůstávali nebezpečnější a střelecky aktivnější. Ve 25. minutě byli odměněni. Kapitán Řepík se zmocnil puku ještě v obranném pásmu, podél levého mantinelu s ním projel do útočného a střelou na vzdálenější tyč překonal Mazance.

„Strašně důležitý gól. Třinec jsme tím načali, uklidnili jsme se a od tohoto momentu už jsme byli lepší,“ chválil kapitána Miroslav Forman.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta - Třinec 2:0 (43. Forman)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Naděje úřadujících mistrů na obrat se limitně přiblížily nule na začátku třetí třetiny, paradoxně při jejich první přesilovce. Nestrašil zpětným pasem na útočnou modrou nejenže nenašel Marinčina, naopak poslal Formana do sólového úniku. A defenzivní buldok, který byl překvapivě se šesti body nejproduktivnějším sparťanem ve čtvrtfinále, si počínal jako zkušený mazák - po precizní bekhendové kličce zasouval puk do prázdné branky.

„Chtěl jsem se na play off co nejlíp nachystat a asi jsem se na něj opravdu připravil dobře. Přišly i body, ale moje role tu není od toho, abych dával góly a vedl bodování. Já si chci hlavně odvést práci na oslabení. Góly a nahrávky jsou příjemný bonus,“ říkal Forman, jenž v pěti zápasech play off zapsal čtyři góly a tři asistence.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta - Třinec 3:0 (59. Najman)Video: Tipsport Extraliga / BPA

A přestože Třinec pak hru přece jen otevřel, Sparta už si náskok pohlídala. I díky skvělému Kovářovi, který vychytal tutovky Hudáčka, Daňa a Vrány a dočkal se třetí nuly v sezoně, první v play off. Trefou do prázdné brány pak v závěru přidal třetí gól Pražanů Najman.

„Je to zklamání. Když nedáte gól, nemůžete pomýšlet na výhru. Šancí jsme si vypracovali dost, ale bez gólu se hrát nedá. A taky by se nám nemělo stávat, že dostaneme gól ve vlastní přesilovce. Tahle disciplína přitom v základní části byla naší silnou stránkou,“ hněval se kouč Ocelářů Zdeněk Moták.

Reklama