Hlavní obsah

Faselovým nástupcem v čele Mezinárodní hokejové federace může být i Bříza

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) bude mít od soboty nového prezidenta po odcházejícím Reném Faselovi. Jeho nástupcem se může stát i Petr Bříza. Vedle bývalého úspěšného brankáře kandidují na kongresu v Petrohradu Dán Henrik Bach Nielsen, Bělorus Sergej Gončarov, Němec Franz Reindl a Francouz Luc Tardif. Jednasedmdesátiletý Švýcar Fasel, který byl v čele IIHF dlouhých 27 let, se rozhodl i s ohledem na svůj věk skončit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Bříza.

Článek

Každý z pětice kandidátů má zkušenosti s prací v exekutivě IIHF i z mezinárodního hokeje na úrovni národních asociací a klubů. Dnes na kongresu prezentovali své plány.

Šestapadesátiletý Bříza se delší dobu netají ambicemi Fasela nahradit. Původně se měly volby konat již před rokem, tyto plány však zhatila koronavirová krize. Bříza pracuje ve vedení IIHF od roku 2016, kdy se stal členem její rady a předsedou komise pro rozvoj mládežnického a juniorského hokeje.

"Lední hokej je mým životem již odmala. A měl jsem to štěstí, že jsem naplnil svůj sen stát se profesionálním hokejistou a zahrál si na té nejvyšší úrovni. Následně mě život zavedl v hokeji na úplně odlišnou cestu vrcholového manažera. Neocenitelné zkušenosti jsem získal v klubu s více než stoletou historií, národní hokejové federaci a nakonec i v IIHF, což považuji za vrchol celé té pyramidy," uvedl někdejší šéf Sparty Bříza pro web IIHF, proč se rozhodl kandidovat.

Jsem plný energie, říká Bříza

"Od roku 2016 mám tu čest působit v radě IIHF. Příští desetiletí bude velkou výzvou, ale stejně tak i velkou příležitostí. Jsem plný energie, mám všechny potřebné znalosti a jsem připraven věnovat své úsilí službě pro celou hokejovou rodinu IIHF. Podstatou mé kampaně je upřímné přesvědčení, že dobrý vůdce nediktuje, ale spojuje, přebírá osobní odpovědnost za činy, ale zároveň věří ve slovo MY. Tím, že se zaměříme na nás, nejen na mě, bude mít IIHF nový způsob, jak rozvíjet naši hru, aby i nadále úspěšně rostla," dodal Bříza.

Z českých zástupců byl dosud nejvýše postaveným funkcionářem Miroslav Šubrt, jenž byl viceprezidentem IIHF v letech 1969 až 2003, členem direktoriátu IIHF od roku 1958 a členem předsednictva IIHF od roku 1960.

Fasel, civilním povoláním zubař, plánoval odchod delší dobu. Symbolickou rozlučkou pro něho měl být loni domácí šampionát ve Švýcarsku, jenže ten se vůbec neuskutečnil. Světová zdravotní krize pak měla za následek i odložení voleb. Faselovi byl mandát prodloužen.

Fasel hrál v letech 1960 až 1972 za Fribourg-Gottéron, ale už ve 22 letech se dal na dráhu sudího. Rozhodoval dalších deset let a v roce 1982 se stal šéfem rozhodčích ve Švýcarsku.

Foto: Sport.cz

Šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel

Tři roky nato už vládl z pozice prezidenta celému švýcarskému hokeji. V červnu 1994 byl zvolen šéfem IIHF a stal se nástupcem Günthera Sabetzkiho. Od roku 1995 je členem Mezinárodního olympijského výboru, a to jako vůbec první zástupce ledního hokeje v historii.

Významným milníkem Faselovy éry byla dohoda s NHL o startu hráčů z nejlepší ligy světa pod pěti kruhy v Naganu 1998, kde dosáhl poprvé v historii na olympijské zlato český tým.

Reklama