Hlavní obsah

Fotbal všichni v Doněcku žerou. Hokejisté tam ale zůstávají nepoznaní, prozrazuje Nedorost

Praha

Rychle poznal, že v ukrajinském Doněcku nemůže hokej v popularitě konkurovat fotbalu. Reprezentační útočník Václav Nedorost se přesto snaží s Donbassem míchat karty v KHL a jako divák je rád za zážitky nasbírané při utkáních místního Šachtaru v Lize mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Václav Nedorost během tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Svádí hokejový klub v Doněcku souboj o diváky s fotbalisty?

Neřekl bych. Fotbal na Ukrajině dominuje, hokej si tam o přízeň fanoušků teprve říká. Zimák s kapacitou 4100 diváků je sice pravidelně plný, jenže na fotbal chodí běžně 45 tisíc lidí. Větší hokejová hala se teprve staví, má být příští rok na play off.

Necítíte se trochu odstrčení?

Takhle to neberu, špičkový hokej potřebuje ve městě získat tradici. KHL se tam hraje teprve druhým rokem a dřív nebyli fanoušci zvyklí ani na ukrajinské tituly, ty sbíral Kyjev. Fotbalový boom v Doněcku přišel taky až s rozmachem Šachtaru a úspěšným účinkováním v lize i na evropské scéně. Fotbal ve městě všichni žerou a Brazilce v jeho dresu zbožňují.

Patříte rovněž mezi diváky fotbalových zápasů?

Vedle tenisu mám i fotbal hodně rád, takže když můžu, jdu se podívat. Zatímco hokej beru jako práci, kterou dělám co nejlépe, fotbal mi nabízí zážitky. Letos jsem byl hodně zvědavý v Lize mistrů na Manchester United. Skvělý byl i loni souboj s Chelsea, Petr Čech čaroval.

Jak často potkáte krajana Tomáše Hübschmana, který hraje za Šachtar?

Máme bohužel jinak tréninky, a když za námi dorazí rodiny, tak se věnujeme spíš jim, ale jakmile osiříme, chodíme spolu na večeři i na pokec. S Kašparem a Kolářem jsme tam tři hokejoví Češi a společně patříme k fanouškům fotbalu. Když ale vyrazíme někam do města, tak my zůstaneme úplně nepoznáni, zatímco Hübschmana zdraví a zastavují desítky lidí.

Aktuálně jste v konferenční tabulce KHL čtvrtí, vládne v kabině pohoda?

Je to hodně našlapané. Sice jsme čtvrtí, ale stejně bodů má i sedmý. Vedení tam dává do hokeje hodně peněz a má veliká očekávání, takže stačí dvě prohry, hned je panika a generální manažer v šatně. Spíš bych řekl, že pociťujeme značný tlak na úspěch. V tom je ukrajinský tým stejný jako každý jiný ruský v KHL.

Nevnímáte žádné rozdíly?

Já říkám, že jsme normální ruský tým. Mluví se tam stejným jazykem, neliší se ani mentalita lidí, jen centrum a chování je to to samé jako v Rusku. Fakt ale je, že centrum Doněcku, který je moc hezkou lokalitou, vypadá dalo líp než některá ruská města, kam jezdíme.

Reklama