Hlavní obsah

KHL má za sebou zápas v Litvě, mluví se i o rozšíření k Japonsku

PRAHA/MOSKVA

Prozatím nevyšly námluvy s finskými a švédskými kluby, zkrachovala jednání i s českými Karlovými Vary. Přesto činovníci Kontinentální hokejové ligy (KHL) nezahálí a stále myslí na další rozšíření soutěže mimo dosavadní území. Možnou novou lokalitou by mohl být například litevský Vilnius, kde se v pondělí odehrál zápas KHL mezi Petrohradem a mistrovskou Kazaní.

Foto: www.khl.ru

Brankář hokejistů Petrohradu Robert Esche

Článek

Petrohrad využil toho, že neměl v pondělním termínu k dispozici vhodnou arénu pro zápas KHL a tak přesunul své utkání do Vilniusu. O výběr litevské metropole se zřejmě zasadil i hvězdný obránce Petrohradu Darius Kasparaitis, jenž je původem Litevec. A svou roli sehrál i fakt, že Litevci pořádali v letošním roce MS divize I.

Paradoxem je, že Kasparaitis, který zval na utkání z plakátů, nakonec kvůli zranění ve Vilniusu nenastoupil. Vítězství Petrohradu nad Kazaní tak zařídil Maxim Sušinskij. Nejprve pouhou vteřinu před koncem normální hrací doby vyrovnal na 3:3 a pak rozhodl samostatné nájezdy.

Podle posledních zpráv by se ve Vilniusu mohl Petrohrad ukázat ještě v březnu. Litevci by ale nejraději měli v KHL vlastní tým. Prezident litevské hokejové federace Rolandas Bucys prohlásil, že místní skupina podnikatelů už pracuje na tom, zda se na tento plán najdou finance.

Sachalin nebo Soči?

V této souvislosti se objevily i další spekulace o možném rozšíření KHL. Hrát by se mohlo i na ostrově Sachalin ležícím nedaleko Japonska a ještě o něco východněji, než je Chabarovsk, prozatím suverénně nejvzdálenější místo na mapě klubů KHL. Do Sachalinu totiž plánuje přesun druholigové mužstvo HK Rys, jenž v poslední sezóně vedl legendární Alexej Kasatonov.

HK Rys už je předběžně na přesunu domluveno s gubernátorem Sachalinské oblasti a během dvou let by zde měla vyrůst i zcela nová moderní aréna. Finanční prostředky na její výstavbu už dokonce místním garantoval prezident ruského hokeje Vladislav Treťjak, jehož Sachalin navštívil minulý týden.

Dalším kandidátem na vstup do KHL je Soči, kde bude tento měsíc dokončen zbrusu nový Bolšoj Palace pro potřeby zimních olympijských her v roce 2014. A to i přesto, že Spartak Moskva dementoval zprávy o svém budoucím přesunu právě do Soči.

Toljatti má problémy

Ze současných účastníků KHL má údajně výrazné finanční problémy Lada Toljatti. Ta nesplňuje podmínky na vybavení hal v soutěži, krachnul i projekt na výstavbu nové arény a klub se prý topí v dluzích. Na konci září Toljatti málem neodcestovalo pro nedostatek peněz k zápasu v kazašské Astaně a hráči prý dokonce už zvažovali stávku, protože marně čekají na výplaty.

Reklama

Související témata: