Hlavní obsah

KHL vítá dalšího ruského hrdinu, domů se vrací Sláva Kozlov

Jirka G. NovákSport.cz

Dalšího navrátilce z NHL přivítají už brzy doma ruští hokejoví fanoušci. Ač se zpožděním, potvrdily se letní spekulace, a do Ruska se vrací útočník Vjačeslav Kozlov. Osmatřicetiletý veterán a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu se dohodl na roční smlouvě s CSKA Moskva a bude hrát Kontinentální ligu (KHL). Posledních pět sezón strávil v NHL jako hráč Atlanty Thrashers.

Foto: www.khl.ru

Hokejisté CSKA Moskva se těší na hvězdného spoluhráče

Článek

Vjačeslav Kozlov patří do úspěšné generace ruských hokejistů z 90. let, co do úspěchů se levý křídelní útočník může směle zařadit vedle Pavla Bureho, Sergeje Fjodorova nebo Alexandra Mogilného. S Burem ostatně vybojovali stříbrné medaile na juniorských MS 1990 a 1991 i bronz na seniorském MS 1991.

Ve stejném roce také oba zamířili do NHL. Kozlov se první tři roky protloukal mezi hlavním týmem Detroitu a jeho farmou, od sezóny 1993/94 byl však plnohodnotným členem úspěšné dynastie Red Wings a v letech 1997 a 1998 slavil triumf ve Stanley Cupu. V létě 2001 byl součástí výměny za Dominika Haška do Buffala, od následujícího ročníku až do léta 2010 byl členem Atlanty. V NHL odehrál přes 1200 utkání a nasbíral téměř tisíc kanadských bodů.

Dres CSKA Moskva oblékne Vjačeslav Kozlov už potřetí v kariéře. Poprvé hrál za armádní klub v sezóně 1991/92 před svým odchodem do NHL, poté se vrátil během výluky NHL v ročníku 1994/95. Po patnácti letech dnes ve stejném klubu absolvuje první trénink.

"Jsem velmi rád, že se vracím do tak slavného klubu naší hokejové historie. Udělám vše pro to, abych mu pomohl bojovat o Gagarinův pohár. Věřím, že se brzy dostanu formy, abych byl svým spoluhráčům užitečný. Podle doktorů bych mohl hrát už v pátek proti Chanty-Mansijsku," řekl Kozlov listu Sport-Express.

Příchod Kozlova je dalším z řady návratů úspěšných ruských hokejistů po kariéře v NHL domů aby více proslavili KHL. Za poslední dobu to byli například Alexej Jašin, Sergej Zubov, Sergej Fjodorov, nebo Dmitrij Kalinin. KHL zlanařila i další bývalé hvězdy NHL jako Jaromíra Jágra, Dominika Haška, nebo Jozefa Stümpela..

Příchody bývalých hráčů NHL do KHL od léta 2010:
P. DemitraVancouverJaroslavl
J. NabokovSan JosePetrohrad
M. ŠkoulaNew JerseyOmsk
Y. StastnyVancouverCSKA
B. BochenskiTampa BayAstana
S. ValiquetteNY RangersCSKA
D. GrebeškovNashvillePetrohrad
M. AfinogenovAtlantaPetrohrad
R. NilssonEdmontonUfa

Reklama

Související témata: