Hlavní obsah

Kontinentální liga se chce do pěti let vyrovnat NHL

MOSKVA

Kontinentální hokejová liga se navzdory krizi chce do pěti let vyrovnat NHL. V Moskvě to dnes prohlásil předseda dozorčí rady KHL Vjačeslav Fetisov. Tyto plány před novináři podpořil i prezident ligy Alexandr Medveděv, "dvojka" v koncernu Gazprom, kde má na starost export ruského plynu.

Foto: www.khl.ru

Za brankářem Jaroslavle oslavují gól hokejisté Kazaně

Článek

K tomuto cíli mají přispět i čeští hráči ve službách ruských klubů v čele s Jaromírem Jágrem a letošním nejlepším střelcem ligy Janem Markem. "Během pěti let se KHL dostane na úroveň NHL, a to i úrovní klubů. Je to cíl ambiciózní, ale reálný," prohlásil bývalý obránce Fetisov, který se sám zapsal mezi legendy sovětského hokeje. "Gazprom a ostatní sponzoři si uvědomují, že hokej je nejen sport, ale má i důležitou sociální funkci," dodal Medveděv.

Investice do hokejových klubů se však prý bohatě vrátí v podobě zvýšeného zájmu fanoušků. A kluby dostaly nůž na krk - do konce měsíce musejí splatit své dluhy, jinak se s KHL rozloučí. Krize také přiměla KHL ušetřit miliardu rublů na platech hráčů.

Tvrdá soutěž však už v první sezoně podle Medveděva pomohla k triumfu ruských reprezentantů na mistrovství světa ve Švýcarsku, jakož i k výkonnostnímu vzestupu celků Běloruska, Lotyšska a Kazachstánu. "Na šampionátu hrálo 78 hráčů z KHL - a všichni se dostali do čtvrtfinále," dodal.

Marek se stal nejlepším kanonýrem

"Legionáři včetně českých hokejistů, kteří hráli v KHL během první sezóny, předvedli velice pěkný hokej, v řadě klubů se stali nejlepšími hráči. Marek se stal nejlepším kanonýrem a Jaromír Jágr se bez ohledu na to, jak těžkou sezónu měl jeho Avangard, v klíčových zápasech projevil jako opravdový vůdce. Čím více bude v KHL hrát dobrých hráčů ze zahraničí, tím lépe," řekl ČTK Medveděv po tiskové konferenci.

Na ní litoval, že krize přiměla majitele karlovarského klubu rozmyslet si vstup do KHL. Věří však, že v budoucnu zahraničních klubů přibude, protože evropský hokej nemá jinou volbu než "internacionalizaci", pokud ovšem nechce zůstat zadním dvorkem pro NHL.

Stínem KHL v uplynulé sezóně se stala smrt mladého hokejisty Alexeje Čerepanova, talentovaného Jágrova spoluhráče, po náhlém srdečním selhání. V důsledku této tragické události se prý zlepšila zdravotní péče o mladé hráče i dopingová kontrola, aby se podobný případ nemohl opakovat a hokejisté odjeli na olympiádu do Vancouveru "čistí".

Reklama