Hlavní obsah

Pět špičkových švédských klubů uvažuje o startu v KHL

STOCKHOLM

Pět špičkových celků nejvyšší švédské hokejové soutěže v čele s mistrovským Färjestadem uvažuje o tom, že opustí domácí ligu a od roku 2010 nastoupí v KHL. Týmy již v úterý vypověděly svou dohodu s provozovatelem švédské první ligy Svenska Hockeyligan (SHL).

Článek

Vedle Färjestadu přemýšlí o KHL také Frölunda, HV 71, Djurgaarden a Linköping. Zbývajících sedm týmů švédské Elitserien se shodlo na tom, že budou v domácí soutěži pokračovat a po dohodě s SHL ji v případě potřeby znovu doplní na 12 mužstev celky z druhé ligy.

Švédští komentátoři poukazují na skutečnost, že výpověď elitní pětice ještě nemusí s jistotou znamenat, že to tyto celky myslí s KHL opravdu vážně. Podle nich může jít i o taktický tah pro zajištění lepších smluvních podmínek v rámci SHL, a to především při prodeji práv na televizní přenosy.

"Mezi oběma skupinami klubů teď existuje dost významná trhlina," komentoval situaci zástupce dalšího prvoligového klubu MODO Anders Källström, jehož tým odchodem z ligy nehrozí a nejvyšší domácí hokejovou soutěž chce zachovat v její nynější podobě.

Největší problém švédské soutěže od založení

Källström je také na pochybách, zda severští fanoušci skutečně chtějí zaměnit domácí soupeře za ruské kluby. Podle něj jde o vůbec největší problém švédské soutěže od jejího založení.

"Rozhodnutí oddělit se bylo nutné, neexistovala žádná jiná cesta," tvrdí naopak v deníku Sportbladet předseda HV 71 Hans-Göran Frick. "Chceme hledat jiné struktury a předpoklady pro švédský hokej. Nechceme se cítit omezeni tak, jako by to bylo v případě podepsání nové smlouvy s SHL."

Uvedená pětice týmů podle Fricka nejedná jen s KHL, ale i s "dalšími stranami", které však nespecifikoval.

Podle ruských médií jednal o startu v KHL také mistr české extraligy z Karlových Varů. Zástupci klubu to však v březnu oficiálně popřeli.

Reklama

Související témata: