Hlavní obsah

Říha povolal Kundrátka, v reprezentaci se opět sejdou tři bratři

Praha

K hokejové reprezentaci připravující se na květnové mistrovství světa v Bratislavě se v neděli ve Znojmě připojí obránce švýcarského Davosu Tomáš Kundrátek a útočník finského Lahti Hynek Zohorna. Kádr naopak opustil zlínský forvard Jan Dufek, který s týmem trénoval v Praze dva týdny jako sparingpartner.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Kundrátek se v neděli připojí k reprezentaci.

Článek

Pro Kundrátka přitom skončila klubová sezona ve čtvrtek, kdy Davos porazil v play out švýcarské ligy Rapperswil 4:1 na zápasy a vybojoval záchranu mezi elitou. Hynek Zohorna dohrál o pět dnů dřív, kdy Lahti ve čtvrtfinále finského play off vypadlo s IFK Helsinky.

Zatímco Kundrátek startoval už na dvou světových šampionátech, Zohorna zabojuje o premiérovou účast na MS a v národním týmu doplní bratry Tomáše a Radima, se kterými si v reprezentaci zahrál už na únorových Švédských hrách.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Zohorna (vlevo) a jeho bratr Hynek  na archivním snímku.

Kouč Miloš Říha tak má aktuálně v kádru tři brankáře, deset obránců a patnáct útočníků. „Máme nyní komplet pět pětek. Plánujeme, že je všechny protočíme v zápasech, které nás čekají, a zapojit chceme i všechny tři gólmany," řekl trenér.

První přípravný duel před MS odehraje reprezentace ve středu od 19.00 hodin proti Rakousku ve Znojmě, v sobotu je pak na programu odveta v rámci Euro Hockey Challenge v Linci. „Hlavně kluci jsou rádi. Je to protivné jen trénovat, zápasy jsou pro ně nejlepším zpestřením, a i nám ukáže spoustu věcí. Rakušany jsem viděl už na videu. Docela dobře se pohybují a dodržují systém, ale měli bychom být herně na kvalitnější úrovni. Budeme se tedy spíš starat o to, jaký hokej předvedeme my," doplnil Říha.

Útočník Roman Horák ze švédského Växjö se do přípravy nezapojí. „Má zdravotní problémy, musel se omluvit," vysvětlil kouč. Ze zdravotních příčin se vůbec nemohli do přípravy národního týmu zapojit také další pozvaní obránci Jakub Nakládal, Ondřej Vitásek a Marek Hrbas ani útočníci Roman Červenka s Andrejem Nestrašilem.

V kádru chybí rovněž útočník Michal Bulíř z Magnitogorsku, jenž odjel po třech dnech kempu v Edenu domů léčit bolavá záda. „Vzniklo tam trošku nedorozumění, protože Bulíř se včera vyjádřil v tom smyslu, že jsme ho odřízli, ale to vůbec není pravda," prohlásil Říha. „Měli jsme si během tohoto týdne dát nějakým způsobem vědět, v jakém stavu je. Bulíř řekl, že ještě není stoprocentně připravený, tudíž jsme reagovali tak, ať to zranění doléčí. On už si udělal tečku sám a vyhodnotil to tak, že už končí," pokračoval reprezentační kouč.

Rozšiřovat současný kádr už plánuje jen o hráče ze zámoří a domácí extraligy. Základní část NHL skončí v neděli ráno našeho času, o možných posilách pro MS chce Říha informovat až v úterý poté, co s vytipovanými hráči promluví. Už dříve ale přislíbili svou účast na šampionátu na Slovensku třeba obránce Radko Gudas nebo útočník Jakub Voráček z Philadelphie. „Není seriózní, kdybychom jmenovali někoho ještě před koncem základní části NHL. Nechceme se dostávat do problémů, že vyřkneme nějaké jméno a ten hráč mám řekne, že o tom nevěděl, necítí se nebo má zranění," dodal Říha.

Kádr reprezentace v přípravě na MS:
Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Patrik Bartošák (Vítkovice)
Marek Langhamer (Chabarovsk/KHL)
Obránci:
Filip Pavlík
Petr Zámorský (oba Hradec Králové)
Michal Jordán
Jan Kolář (oba Chabarovsk/KHL)
Lukáš Klok (Slovan Bratislava/KHL)
Vojtěch Mozík (Podolsk/KHL)
Adam Polášek (Nižněkamsk/KHL)
Jakub Krejčík (Lukko Rauma/Fin.)
Tomáš Kundrátek (Davos/Švýc.)
Tomáš Dvořák (Sparta)
Útočníci:
Ondřej Beránek (Karlovy Vary)
Tomáš Fořt (Zlín)
Radovan Pavlík (Hradec Králové)
Rudolf Červený (Brynäs/Švéd.)
Robin Hanzl (Spartak Moskva/KHL)
Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.)
Tomáš Mertl (Kunlun/KHL)
Michal Řepík (Podolsk/KHL)
Jiří Sekáč (Kazaň/KHL)
David Tomášek (Jyväskylä/Fin.)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Radim Zohorna (Mladá Boleslav)
Hynek Zohorna (Lahti/Fin.)
Patrik Zdráhal
Šimon Stránský (oba Vítkovice)

Reklama

Související témata: