Hlavní obsah

Ruský hokej truchlí. Zemřel dvojnásobný mistr světa se sovětskou sbornou

V letech 1971 a 1973 ovládl se sbornou komandou mistrovství světa, v roce 1972 se objevil v ikonické Super Series proti Kanadě a dlouhá léta hrál za Spartak Moskva, se kterým třikrát vyhrál ligu. Ruský hokejový útočník Alexandr Martyňuk však nyní svůj největší zápas prohrál. V 77 letech po dlouhé nemoci zemřel.

Foto: @7ooo_ru, Twitter

Bývalý ruský hokejista Alexandr Martyňuk.

Článek

O úmrtí bývalého útočníka informoval na svých stránkách jeho bývalý klub Spartak Moskva. „Dnes ráno přišla smutná zpráva. Po dlouhé nemoci, ve věku 77 let, zemřel legendární útočník Spartaku a národního týmu SSSR Alexandr Martyňuk," stojí v prohlášení.

Martyňuk se dvakrát radoval z titulu mistra světa, třikrát z titulu mistra Sovětského svazu právě se Spartakem. V tamní nejvyšší ligové soutěži odehrál celkem 410 utkání a vstřelil 212 gólů. V roce 1973 vytvořil dodnes platný ruský rekord v počtu vstřelených gólů, kdy týmu Západního Německa vstřelil na mistrovství světa v jednom zápase osm branek. Zápas tehdy skončil pro SRN debaklem 18:2.

Ani v pokročilém věku se se svou oblíbenou hrou nerozloučil. Stále nastupoval ve výběrech veteránů Spartaku a legend SSSR. Spartak před středečním utkáním s Čerepovcem svého bývalého legendárního hráče uctil minutou ticha.

Reklama