Hlavní obsah

Ruský kolos Arťuchin si vaří, pere a rád spí. Teď se chystá do ringu

Je velký, silný a umí zbourat a uklidit soupeře. Jako nic. Však to čeští hokejisté na mistrovství světa poznali. Ruský kolos Jevgenij Arťuchin byl nesčetněkrát středem pozornosti. A bude zase. Ve čtvrtek se postaví do ringu, na pár hodin se převtělí do těla boxera. Jeho 196 centimetrů a 116 kilogramů budou pobíhat v ringu. On, útočník Petrohradu, který si umí vyprat a uvařit. Jen polévka je stále moc složitá.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ruský útočník Jevgenij Arťuchin si 2. června vyzkouší v Rize box.

Článek

"Pracoval jsem v tělocvičně s trenérem hodinu a půl denně,“ řekl Sportsdaily.ru Arťuchin. Muž, o kterém během šampionátu v Bratislavě trenér Vjačeslav Bykov prohlásil, že je moloděc. Právě po utkání, které dva čeští hráči nedohráli. Ale to je minulost. Teď čeká osmadvacetiletého forvarda pár kol mezi provazy v Rize a poté dovolená.

„Až se vrátím, pojedu s přáteli na dovolenou po Evropě a budu se smažit na slunci, ale ne jen ležet, to je nuda. Lepší je hrát volejbal, fotbal a plavat,“ poodhalil plány juniorský mistr světa z roku 2003.

Ve čtvrtek si ruský chasník zaboxuje, ne však poprvé. Při jeho proporcích se snad ani nelze divit. On má tento kontaktní sport rád, také má za sebou pár hodin s pověšenými pytli před sebou a rukavicemi na rukou.

Jsem spravedlivý, klidný a rozumný, řekl Arťuchin 

„Vždycky jsem chtěl být jako otec, on byl mistr světa v řecko-římském zápase, stále jsem mu naslouchal. Víte, proč jsem měl na dresu číslo šestačtyřicet? To je rok narození mého otce,“ vysvětlil Arťuchin, který, když měl vypíchnout své lidské vlastnosti, měl jasno. Pro někoho možná překvapení, kdo si pamatuje jen záblesky z hokejových arén. „Jsem klidný, spravedlivý, rozumný,“ prozradil muž, který zbožňuje spaní. A čím více, tím lépe.

Mimo hokejový svět je Arťuchin jako každý druhý. Kdy je potřeba, tak si uvaří, vypere. A to v bytě, který si koupil. Zatím je v něm ale sám.

Karel Rachůnek vyráží plexisklo s Rusem Arťuchinemfoto: Reuters/David W Cerny

„Do Ameriky jsem šel v devatenácti, naučil jsem se vařit, prát. Umím připravit maso, ryby, salát, cokoli. Snad jen s výjimkou polévky, to je těžké,“ vyloudil úsměv obr ruského hokeje, pro kterého je optimální hmotností 116 kilogramů. Úchvatná váha. Ale ani ta nepomohla Rusku k medaili na slovenském mistrovství světa. Tato velmoc skončila čtvrtá, v boji o bronz prohrála 4:7 s českým mužstvem. „Chtěli jsme opravdu vyhrát, ale zůstali jsme bez medaile, bylo to trapné,“ dodal Arťuchin. On boural české hráče, konečná rána ale patřila někomu jinému. Karel Rachůnek s ním rozbil plexisklo.

Jágr si vyzkoušel v přípravě thajský box 

Box a bojové sporty nejsou výjimkou v přípravě hokejistů. David Kočí je jediným českým bitkařem v NHL a jeho příprava se neskládá jen z nacvičování herních variant na ledě. Hokejisté Sparty si letošní letní přípravu také zpestřili. Těla jim morduje bojovník z ultimátních zápasů Michal Hamršmíd.

Do tohoto světa nakoukl i Jaromír Jágr, který před lety rozšířil přípravu o thajský box. „Měl jsem slabé břišní svaly a právě při thajském boxu jsou tyto partie nejvíce namáhány, neboť všechny údery vycházejí z břicha. Udělal jsem v tomto směru velký pokrok,“ řekl Jágr už v roce 2002.

Reklama