Hlavní obsah

Cingel jen švihnul puk a rozhodl o postupu. Výbuch radosti si kluci zasloužili, říká hradecký kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký úspěch pro hradecký Mountfield. Dostal se na úkor švédského šampiona Färjestadu po třech letech znovu do čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů, postupový gól dal v prodloužení domácí odvety slovenský útočník Lukáš Cingel.

Foto: David Taneček, ČTK

Hráči Hradce Králové oslavují gól.

Článek

„Otevřel se mi prostor k zakončení, tak jsem si srovnal puk na holi a švihnul ho na branku. Celou dobu jsme věřili, že to můžeme i s takhle silným soupeřem urvat. Chtělo to jen odvahu a zatnout zuby," mínil autor rozhodující branky.

Domácí nastupovali s mankem jednoho gólu z prvního zápasu v Karlstadu a navíc se museli vyrovnat s rozšířenou marodkou, na niž těsně před odvetou ještě přibyli útočníci Smoleňák, Zachar a R. Pavlík. Úvod sice herně patřil Färjestadu, ale Kiviaha při tlaku hostů a střelách švédských reprezentantů Nilssona i Johanssona dvakrát zachránila tyčka. „Na startu jsme měli velké štěstí, hlavně zásluhou brankáře nebylo hned v páté minutě po zápase", uznal Cingel.

Mountfield díky úžasné efektivitě svých šancí získal během první části navrch v součtu skóre dvojzápasu. Z úniku se první hradeckou střelou na branku trefil provizorní kapitán Kevin Klíma, po necelé minutě přesilovky také Cingel. Po zaváhání obránce Tornberga v polovině druhého dějství zvýšil už na 3:0 rychlík Pilař, jenž tak zapsal svůj první gól v sezoně.

Hradec dobře napadal, stíhal se soupeřem bruslit, nicméně švédský celek dosáhl kontaktního gólu. Domácí měli střeleckou převahu, ale neujaly se Lvův brejk ani Štohanzlova šance, místo toho v 54. minutě vyrovnal celkový účet bitvy o čtvrtfinále z přesilové hry Lindqvist.

V prodloužení měli postup na hokejkách domácí Blain i Jergl, ale také sám na Kiviaha se řítící Nilsson. Až v 68. minutě se podruhé v zápase prosadil Cingel a po jeho švihu zápěstím mohlo přes tři tisíce diváků v Hradci začít slavit.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Per Aslund z Färjestadu, Filip Pavlík z Hradce Králové a brankář Hradce Králové Henri Kiviaho.

„Dokázali jsme hrát hokej, který na Färjestad platil a nezlomilo nás ani dotahování soupeře. Nastavení ve formátu tři na tři byla spousta šancí a měli jsme znovu i štěstí, protože nás Kiviaho zase podržel při nájezdu. Nakonec přišel výbuch radosti, kterou si všichni kluci zasloužili za to, že takhle těžký zápas zvládli," cenil si trenér Tomáš Martinec.

Mountfield v prosincovém čtvrtfinále narazí na vítěze série Zugu s Mnichovem, kterou švýcarský celek začal výhrou 5:1 v prvním utkání série na ledě soupeře a domácí odvetu sehraje ve středu.

Reklama

Související témata: