Hlavní obsah

Těsná porážka na úvod. Vítkovice prohrály v Lize mistrů s Červenkovým Rapperswilem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ubránili českého šikulu ve švýcarských službách Romana Červenku, nicméně i tak hokejové Vítkovice prohrály úvodní čtvrtfinále Ligy mistrů s Rapperswilem 1:2. Góly padaly pouze v první třetině. Jde však pro Vítkovické o nadějný stav do odvety, která se hraje příští týden. Ve středu pak čtvrtfinále čeká také Pardubice.

Foto: Christian Merz, ČTK/AP

Yannick Lennart Albrecht z Rapperswil-Jona Lakers a vítkovický Marek Kalus bojují o puk v úvodním zápase čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů

Článek

Je to tak trochu série „otloukánků“, protože Rapperswil je ve švýcarské lize po pěti porážkách v řadě předposlední, Vítkovice rovněž prožívají bídnou sezonu, o čemž svědčí až 12. příčka v extralize. A tak úspěch v Lize mistrů může být alespoň částečnou satisfakcí na současné trápení. Jako první udeřili hosté, když už zkraje druhé minuty překonal domácího Meyera vítkovický Barinka. Jenže už do konce první části dokázali domácí skóre obrátit, když nejprve tvrdou ranou vyrovnal Vouardoux a následně se v přesilovce prosadil Rask.

Skóre 2:1 zůstalo i po čtyřiceti minutách, nicméně obě strany si v druhém dějství vytvořily několik velmi solidních šancí. Na vítkovické straně kupříkladu v 38. minutě nedokázal Fridrich zblízka přehodit Meyerův beton, neuspěl ani Zdráhal, který ve 40. minutě pelášil sám na Meyera, jenž ale jeho bekhendový pokus kryl.

Ve třetím dějství se hnaly Vítkovice za vyrovnáním. Barinka a po něm i Grman se ocitli ve velké příležitosti, o chvíli později zase Bukarts z mezikruží pálil vedle. Dorovnat skóre se ale Vítkovicím ve Švýcarsku nepovedlo.

„Z pohledu fanoušků to byl asi zápas, který se jim líbil, protože bylo spoustu šancí na obou stranách. Samozřejmě z pohledu trenéra ne úplně ideální. Zbytečně jsme jim dali hodně šancí, na druhou stranu jsme si jich dost vytvořili, ale nebyli jsme schopni dát více než jeden gól. Hodnotím to tak, že oboustranně ten zápas byl na můj vkus až příliš otevřený. Každopádně prohráli jsme utkání o jeden gól, ale naše výchozí pozice pro domácí utkání není až tak špatná,“ řekl pro klubové stránky kouč Vítkovic Pavel Trnka.

Ty tak půjdou do odvety se ztrátou jedné branky, v základní skupině dokázaly Rapperswil doma porazit 4:1.

Ve středu do čtvrtfinále Ligy mistrů vstoupí i druhý český zástupce, Pardubice doma hostí Lukko Rauma.

Čtvrtfinále play off hokejové Ligy mistrů - úvodní zápasy:
SC Rapperswil-Jona Lakers - HC Vítkovice Ridera 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Vouardoux (Moy), 17. Rask (Dünner) - 2. Barinka. Rozhodčí: Schrader, Rohatsch (oba Něm.) - Cattaneo, Burgy (oba Švýc.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 2933.
Sestavy:
Rapperswil-Jona: Meyer - Gerber, Aebischer, Maier, Capaul, Grossniklaus, Baragano, Vouardoux - Forrer, Dünner, Wick - Červenka, Rask, Frk - N. Jensen, Schroeder, Moy - Lammer, Albrecht, Wetter. Trenér: Hedlund.
Vítkovice: Klimeš - Percy, Raskob, Mikuš, Grman, Auvitu, L. Kovář, R. Jeřábek, Chaloupka - Kalus, Dej, Lakatoš - Fridrich, Barinka, P. Zdráhal - Roberts Bukarts, Krieger, Peterek - Krejsa, Přibyl, Lednický. Trenér: Trnka.
Skelleftea - Färjestad 3:4 (1:1, 0:2, 2:1)
Branky: 12. Z. Forsfjäll, 52. Lindström, 54. Sandin-Pellika - 7. z trest. střílení a 35. Ejdsell, 39. Kellman, 51. Öhgren (Tomášek).
Servette Ženeva - Växjö 4:1 (3:0, 1:0, 0:1)
Branky: 4. Filppula, 5. Berni, 19. Richard, 36. Praplan - 58. Rieder.