Hlavní obsah

Ligu mistrů čekají od sezony 2023/24 razantní změny. Místo osmi skupin jen jedna společná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejová Liga mistrů se bude od sezony 2023/24 hrát v novém formátu. Oproti nynějším 32 týmům se jí zúčastní o osm méně. Zatímco systém play off zůstane zachován, velkých změn dozná základní část soutěže. Namísto skupinových tabulek budou kluby seřazeny v celkovém pořadí od 1. do 24. místa. Na páteční mimořádné valné hromadě ve švýcarském Zugu o tom rozhodli akcionáři soutěže.

Foto: David Taneček, ČTK

Hráči Hradce Králové oslavují gól proti Eisbärenu Berlín v Lize mistrů.

Článek

V dlouhodobé fázi soutěže odehraje každé zúčastněné mužstvo šest zápasů proti šesti různým soupeřům, oproti nynějším třem dvojzápasům. Sestavena bude jen jedna tabulka pro všechny týmy a 16 nejlepších postoupí do osmifinále play off (1. proti 16., 2. proti 15., atd.).

Zástupci Ligy mistrů si od novinky slibují konfrontaci s širším spektrem soupeřů a rovněž větší náboj a dramatičnost.

Formát vyřazovací části zůstává nezměněn. Všechna kola play off s výjimkou finále budou hrána na dva zápasy systém doma/venku. O vítězi soutěže rozhodne jediný vzájemný duel.

Česko bude mít; stejně jako v aktuálním ročníku; tři zástupce. To je garantováno i pěti dalším zakládajícím ligám soutěže - finské, švédské, švýcarské, německé a nadnárodní rakouské. Jistotu účasti bude mít i vítěz předchozího ročníku Ligy mistrů. Zbylých pět místenek obsadí mužstva z dalších evropských lig na základě divokých karet, které bude představenstvo Ligy mistrů udělovat zvlášť každou sezonu.

Reklama