Hlavní obsah

Mc100! Edmontonský kapitán vstoupil do elitního klubu. Další kandidát se hlásí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třízápasovou absencí trochu napínal fanoušky. V zápase se San Jose jim ale edmontonský kapitán Connor McDavid dal, po čem tak prahli. Současná největší superstar NHL dosáhla v utkání proti Sharks (9:2) historického zápisu. Jako čtvrtý hráč v historii nastřádal lídr Oilers 100 asistencí za sezonu.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Connor McDavid (97) slaví se spoluhráčem Zachem Hymanem branku v síti San Jose.

Článek

Tentokrát se v Rogers Place nečekalo na McDavidův gól, i když ten padl už po 53 sekundách. Vytoužený okamžik přišel až v závěru druhé třetiny. Edmontonský hrdina vyrazil do přečíslení, nechal po ledě odklouzat obránce hostů a poté puk naservíroval na hokejku Zacha Hymana.

Devátá branka v síti Sharks se v Kanadě slavila skoro jako postupový gól v play off. A diváci mohli vytáhnout připravené transparenty.

McDavid se zařadil do skutečně exkluzivní společnosti hráčů. Stovku asistencí za jeden ročník posbírali dosud jen Wayne Gretzky (11×), Mario Lemieux a Bobby Orr.

„Ti tři jsou samozřejmě nejlepší hokejisté, kteří kdy hráli. Podělit se s nimi, to pro mě hodně znamená,“ řekl McDavid. „Hlavní ale je, že jsme se dostali do dobré pozice, na tom teď nejvíc záleží.“

Oilers už mají dávno zajištěný postup do play off. McDavid si tak dal v minulých dnech třízápasovou pauzu, když marodil s blíže nespecifikovaným zraněním dolní části těla. Před soubojem se San Jose už byl ale přichystaný.

„Chtěl jsem mít jen jistotu, že budu úplně v pořádku, než se vrátím do hry,“ tvrdil. Bez něj měl Edmonton bilanci 1-1-1. A v tabulce Pacifické divize ztrácí na druhé příčce dva zápasy před koncem základní části tři body na Vancouver. „Hlavně chceme být co nejlíp nachystaní na play off,“ tvrdil McDavid.

Jeho návrat do sestavy jen prohloubil pohodu v týmu. „I pro nás je vzrušující být toho součástí. Máte pocit, že vás nemůže ničím překvapit. A on pak předvede výkon, o kterém si myslíte, že v dnešní době není možný. Jsem na něj velmi hrdý,“ řekl forvard Oilers Ryan Nugent-Hopkins. „Pořád nás všechny tlačí k tomu, abychom se zlepšovali a víc makali.“

McDavid ale nemusí být sám, kdo dosáhne v této sezoně stovky asistencí. Jen jedna chybí nejproduktivnějšímu hráči Nikitovi Kučerovovi z Tampy (43+99). Poslední duel Lightning v základní části v noci na čtvrtek proti Torontu by tak mohl mít solidní náboj. Útočníkovi Maple Leafs Austonu Matthewsovi schází pro změnu jediná trefa k dosažení mety 70 gólů. Američan by ji ale mohl pokořit i v úterním utkání na Floridě. Nuda tedy nehrozí.

Reklama