Hlavní obsah

Bídná sezóna vrátila český hokej zpět na zem

PRAHA

Český hokej, vezoucí se na vlně euforie z řady triumfálních vystoupení posledních deseti let, dostával v právě skončené mezinárodní sezóně jednu tvrdou ránu za druhou. Souhra náhod? Možná, ale mnoho expertů varuje, že může jít o náznak příštích hubených let.

Článek

Výpadek postihl český hokej na všech frontách. Seniorská reprezentace tak špatný výsledek nepoznala 13 let, výběr do 18 let se s elitní skupinou mistrovství světa loučil poprvé v historii. A na klubové úrovni? Na Super six v Petrohradě Sparta dosáhla nejhoršího českého výsledku za dobu existence Turnaje mistrů.

Taková bilance ostře kontrastuje s výsledky z přelomu tisíciletí. „Ale to byla extrémně úrodná léta, spíš se to teď vrací do normálu,“ domnívá se asistent trenéra Sparty Marian Jelínek, jenž byl ve stejné pozici u posledního seniorského triumfu ve Vídni 2005. „Přichází nová generace hráčů a bude chvíli trvat, než se dostanou na vrchol,“ říká reprezentační brankář Roman Čechmánek.

Přesto se shodují, že nad posledními výsledky nejde mávnout rukou. „Nelze to jen omlouvat, chce to analýzu a najít příčiny. Pak ať se udělají změny, ale koncepčně, a ne aby se každý měsíc zase upravovaly,“ přidává se Miloslav Hořava, trenér reprezentace do 20 let.

Kde ty příčiny jsou? „Politika se do sportu míchá, ale neměla by ho ovládat. A já mám pocit, že politikaření náš hokej často ovládá,“ tvrdí Hořava. I Čechmánek je přesvědčen, že je třeba změnit přístup lidí, kteří o českém hokeji rozhodují. „Nejsem optimista. Znám okolnosti, a pokud se s tím něco neudělá, budeme na tom časem hůř než Němci,“ upozorňuje Čechmánek, ale konkrétnější být nechce. „To je na lidech, co hokej řídí na klubové i reprezentační úrovni.“

Liga ztrácí konkurenceschopnost 

V klubové sféře je tápání českého hokeje ještě výraznější. „Úroveň extraligy klesá, kvalitních hráčů není tolik, aby naplnili patnáct týmů,“ přidává se Hořava do zástupu kritiků rozšíření soutěže. Extraliga ztrácí konkurenceschopnost v Evropě, což je vidět při turnajích Euro Hockey Tour i na tom, jak se extraligové hvězdy neprosadily na mistrovství světa.

„Ale ony to mají těžké, Petr Sýkora je v Pardubicích tahounem a v nároďáku hraje třeba jen přesilovky. To je, jako byste přesadil kytku z jednoho květináče do úplně jiné hlíny,“ hájí kanonýra Jelínek. „Ani mně se nelíbí, že se všechno hází na extraligu, to je laciná výmluva. Není pravda, že všichni v Americe jsou daleko lepší než hráči tady,“ líčí Hořava.

Jenže počet kvalitních hokejistů mířících v juniorském věku do zámoří za snem o NHL rozhodně neklesá. „Odcházejí, protože je tam agenti lákají. Navíc mladí ztrácejí důvěru v juniorské národní týmy, panuje podezřívavost, že se všude švindluje a je protekce,“ štve Hořavu.

SEZÓNA ČESKÝCH KRACHŮ
Seniorská reprezentace – 7. na MS, 3. v EHT
Začala výhrami nad outsidery z Běloruska a Rakouska i nad USA. Jenže pak národní tým v Moskvě načal ostudnou porážkou s Němci cestu od porážky k porážce, završenou ruskou výukou moderního hokeje ve čtvrtfinále. Výsledek? Nejhorší umístění za posledních 13 let. Ani bilance českých výběrů v Euro Hockey Tour není růžovější: 4 výhry ze 14 zápasů.
Reprezentace do 20 let – 5. na MS
Z reprezentačních výběrů dopadla ještě nejlépe, ale už úvodní porážka s Ruskem naznačila, že medailové ambice, s nimiž tým do Švédska odjížděl, zůstanou nenaplněny. Trenér Bednář se po šampionátu s týmem rozloučil.
Reprezentace do 18 let – sestup z A-skupiny MS
Největší výbuch! Místo zámořských či ruských talentů budou čeští mladíci bojovat minimálně příští rok s Poláky a Litevci. Krutý ortel Pešoutově výběru přinesla na šampionátu ve Finsku prohra s Němci ve skupině o udržení.
Sparta Praha – 5. místo na Turnaji mistrů
O tom, že český klubový hokej momentálně zaostává za ruským či švédským, se ví už dlouho. Ale porážku se Žilinou, která se v době petrohradského turnaje Super Six zmítala ve finančních potížích na chvostu slovenské extraligy, nečekal nikdo.

Reklama

Související témata: