Hlavní obsah

Nashovy góly pomohly Kanadě k triumfu

MOSKVA

Gólem pomohl Kanadě k vítězství v každém utkání vyřazovací části moskevského hokejového šampionátu, ve finále se trefil dokonce dvakrát. Útočník Rick Nash se stal klíčovou postavou zlatého mužstva a po zásluze byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. Při debutu na MS před dvěma lety ve Vídni po finále smutně přihlížel, jak jeho spoluhráč z Columbusu David Výborný přebírá pohár šampiónů, letos si už na něj ale mohl sáhnout sám.

Článek

„Před bojem o zlato s Finy jsem si na obrovské zklamání po vídeňském finále vzpomněl. Pořád jsem si říkal, že ten pocit nechci znovu zažít, a dělal jsem na ledě maximum, abychom mohli slavit my, a ne soupeř,“ říkal Nash.

„Nejtěžší byl závěr, když Finové se hrou na hranici dostali do zápasu a náš hokejový projev za stavu 3:2 trochu ovládla panika,“ přiznal Nash, který ale záhy vše vyřešil, když našlápl, převzal Lombardiho dlouhý pas a skvěle se natlačil před brankáře Lehtonena.

Vynahradil si dva roky staré zklamání

Přestože byl v brejku faulován Saravem, v pádu zasunul kotouč za čáru a 66 vteřin před koncem stanovil definitivu finálového výsledku. „Pak už bylo jasné, že nám zlato nikdo nevezme. Když jsme se před cestou do Evropy sešli, každý z nás si něco podobného tajně přál.“ Nash mohl mít zlato už z MS 2004 v Praze, ale vinou zranění vypadl tehdy nejlepší střelec NHL z nominace.

„Přišlo mi to později hodně líto, ale věřil jsem, že ještě zlatá šance přijde,“ tvrdil v Moskvě, kam Kanada přivezla mladý, zato velmi talentovaný tým. „Sešla se perfektní parta, s přibývajícími zápasy jsme byli lepší a lepší a všechny těžké chvíle zvládli takticky. Ještě nikdy jsem nehrál v tak skvěle sestaveném mužstvu, koučovaném hokejovým fanatikem a vlastencem,“ mínil.

Komplimenty s Výborným

Nash poprvé na světové scéně zazářil v lednu 2002, kdy při finále MS dvacetiletých v Pardubicích zaznamenal hattrick do sítě Rusů. „Má obrovský cit pro góly, za každou cenu se tlačí do brankoviště a těží i z výborného zrychlení,“ ocenil přednosti křídla z klubového útoku Výborný.

„David je nádherný hokejový hračička,“ vrátil kompliment rodák z kanadského Bramptonu, jemuž bude za měsíc třiadvacet. „Lepší dárek k narozeninám už asi nepřijde,“ tvrdil se zlatem na krku Nash, jenž má na levé paži vytetovaného žraloka: „Vystihuje moji povahu.“

Reklama