Hlavní obsah

Nedomanský zápasy s Čechy neprožívá, posily z NHL nepovažuje za šťastné

KLOTEN

Václav Nedomanský patří mezi žijící legendy československého hokeje, reprezentoval na devíti mistrovstvích světa. V současnosti pracuje pro slovenský národní tým a na šampionátu ve Švýcarsku pomáhá svými postřehy trenérům jako konzultant. O doporučeních na Čechy před důležitým sobotním zápasem mluvit nechtěl, ale radami jak zlepšit slovenskou koncovku, by jako někdejší famózní kanonýr šetřit nemusel.

Článek

„I to je ale interní záležitost týmu,“ smál se v rozhovoru pro Sport.cz Nedomanský, nicméně vzápětí se rozpovídá. „Mistrovství každého hráče spočívá v tom, že umí svůj výkon optimálně na mistrovství světa načasovat. Spousta lidí to možná nedovede, nebo s tím má z různých důvodů problémy. Jsou tu hráči, kteří jsou schopni dávat góly, jenže toho spolu ještě moc neodehráli,“ snažila se omlouvat slabou produktivitu bývalá hvězda, jež během kariéry nastřílela přes 700 branek.

Dění v Česku sleduje alespoň na dálku 

Před zápasem s českými hokejisty rodák z Hodonína už léta žádné zvláštní pocity necítí, přece jen celou svou kariéru doma strávil ve Slovanu Bratislava a od emigrace v roce 1974 žije za hranicemi. „Já už lidi kolem českého hokeje ani samotné hráče neznám. A v zápasech se víceméně dívám jen na hráče,“ tvrdí. Dění v České republice ovšem denně sleduje prostřednictvím novin a internetu.

Částečně se alespoň podělil o názor na současnou reprezentaci. „Podle mě má český tým hodně ofenzivního talentu. A pokud je schopný soupeře přestřílet pěti, šesti góly, může tak hrát... Nechci tady ale vypouštět nějakou svou kritiku,“ stopl diplomaticky své hodnocení. „Po následujících dvou zápasech budeme moudřejší, protože právě teď se to vlastně láme a je to pro všechny zúčastněné kritické,“ dodal.

Postupné doplňování hráčů nemá rád

Ví, že český tým doplní ještě dva hráči z NHL, ale sám nepovažuje toto postupné doplňování týmu za šťastné. „Když přijede někdo z Ameriky, tak potřebuje alespoň čtyři dny, není možné aby naskočil z letadla a po dvou trénincích najednou na širším kluzišti hrál. Navíc je po nepovedeném play-off v hráčích zklamání a trvá, než se s tím srovnají. Také nemůže odjet hned a třeba dva dny běhá kvůli vyřizování různých věcí, čili nemá herní režim a trénink, pak ta náročná cesta přes moře...", vypočítával všechny zápory.

Nad informací, že Milan Michálek přiletí v pátek a už v sobotu odpoledne nastoupí proti Slovensku, Nedomanský jen kroutil hlavou. „Michálek je mladý, tak to možná nese ještě dobře. Ale moje zkušenosti, které jsem měl i u týmu Kanady, jsou takové, že hráči potřebovali alespoň týden,“ zůstal si stát za svým názorem.

Měl to raději v NHL

V jeho dobách slávy to prý měli trenéři národních týmů o dost příjemnější. „Dřív se v reprezentacích víc trénovalo a využívaly se vazby z klubů. Dneska se ani nedá moc trénovat a člověk je rád, když nějaké hráče do týmu dostane. Tehdy bylo pětadvacet lidí třeba deset let spolu, dnes už pomalu nikdo neví, kde je kdo,“ vzpomínal na 60. a 70. léta, kdy válel za Slovan Bratislava.

Že by ale byl Slovan jeho srdeční záležitost, nemůže tak úplně říci. „V Bratislavě jsem strávil dvanáct let, ale spíš to tak vyšlo, protože se tehdy hráči moc nevyměňovali. Dobré roky jsem odehrál v Detroitu a velmi se mi líbilo také v New Yorku, kde jsem na sklonku kariéry hrál za  Rangers,“ upřednostňoval bývalý hráč s přezdívkou „Big Nedo“ své anabáze v NHL.

Po konci aktivní kariéry pracoval ve slavné soutěži dlouhých dvacet let jako skaut, převážně pro Los Angeles, kde v současnosti žije. „Z organizace Los Angeles Kings jsem odešel před třemi roky, když se měnil management. Nový manažer si přivedl své lidi,“ krčil rameny. Rok ještě pracoval jako skaut St. Louis a lákalo by jej v tom i pokračovat, ale nehodlá se nikam nutit. Na NHL však nezanevřel. Ve volném čase chodí na všechny zápasy v Los Angeles nebo nedalekého Anaheimu.

Reklama

Související témata: