Hlavní obsah

Čeští hráči a jejich trenér jsou fňukalové, prohlásil Arťuchin

BRATISLAVA

Ruský hokejový útočník Jevgenij Arťuchin označil českého kouče Aloise Hadamczika i jeho svěřence za fňukaly. Forvard Petrohradu to prohlásil v rozhovoru pro oficiální web KHL při ohlédnutí za dosavadním působením sborné na turnaji a svými výkony, v nichž se to střety se soupeři jen hemží.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ruský útočník Jevgenij Arťuchin

Článek

Lídrem ve srážkách se soupeři byl i v pondělním utkání proti Finsku. "Abych řekl pravdu, nechci o tom zrovna moc mluvit. Jsem velmi unavený a zklamaný. 'Hity' samotné nic neznamenají, je prostě škoda, že jsme nevyhráli," uvedl pořízek Arťuchin.

U jeho jména jsou v oficiálních turnajových soupiskách cifry 196 cm v kolonce výška a 116 kg v kolonce váha. Trnem v oku českých hokejistů se stal poté, co ve druhé třetině vzájemného utkání osmifinálové skupiny E tvrdě atakoval Milana Michálka a Karla Rachůnka. Ani jeden z nich zápas nedohrál.

Zpočátku se Arťuchin nechtěl příliš vracet ani k tomuto utkání. "Že mi po utkání nepodali ruku, to bych nechtěl komentovat," řekl nejprve, ale postupně se rozpovídal. "Jejich kouč a celý jejich tým jsou fňukalové. Zachovali se velmi špatně, ale to všechno má původ u trenéra," prohlásil Arťuchin, jenž měl se samotným Hadamczikem konflikt.

 Rozhodčí drží Jevgenije Arťuchina po zákroku "mstitele" Marka Židlického. foto: ČTK/Jan Koller

Český kouč na něho křičel, ruský obr ho prý ale neslyšel. "Abych řekl pravdu, tak jsem nerozuměl tomu, co Hadamczik křičel. Měl jsem ho za zády a něco říkal teprve tehdy, když jsem ho minul. Měl mi to říct tváří v tvář. Že se chtěl se mnou dokonce prát? O tom nevím, ale to je samozřejmě škoda. Možná, že to je způsob, jak Češi hrají," uvedl Arťuchin.

Výroku disciplinární komise se bál

Byť se domnívá, že zákroky na oba české hráče byly z jeho strany čisté, připustil obavy, které měl kvůli případnému dodatečnému trestu ze strany disciplinární komise IIHF. "Byl jsem trochu nervózní," přiznal Arťuchin. "Cítil jsem však, že jsem neudělal nic špatného. Dokonce i experti potvrdili, že jsem Michálka zasáhl do ramena. Jen prostě příliš simuloval, když mohl jít hned další střídání na led," prohlásil Arťuchin.

Mladší z bratrské dvojice reprezentantů v českém dresu skutečně zkusil v nedělním utkání ještě na jedno střídání nastoupit, ale pak odešel do kabiny a do utkání už nezasáhl. "Měl silné bolesti v oblasti krčního přitahovače. Proto jsme se rozhodli, že nebude dál hrát," vysvětlil lékař národního týmu Radomír Holibka.

Bek Rachůnek při pádu po souboji s protivníkem ztratil helmu a o led si rozbil hlavu, kterou mu poté museli zašít třemi stehy. "Ten sice nesimuloval, ale ten zákrok na něho byl také čistý," stojí si za svým Arťuchin.

Přiznal, že byť ze strany disciplinární komise nebyl dodatečně suspendován, před dalším utkáním s Finy ho rozhodčí s ohledem na nebezpečné zákroky varovali. "Ano, řekli mi, abych hrál o něco více korektním způsobem. Ale já nejsem žádný surovec, nechci se s nikým prát. Je to prostě jen způsob, jakým hraji hokej," uvedl Arťuchin.

Češi ovšem nebyli jediní, kdo si na jeho počínání stěžoval. Již v průběhu Českých hokejových her v Brně se Arťuchinova hra nezdála Finům, přičemž v podobném duchu hovořili také po duelu v Bratislavě. Finský útočník Mika Pyörälä dokonce ještě před pondělním utkáním neváhal Arťuchina označit za bastarda.

Reklama

Související témata: