Hlavní obsah

Doma Arťuchin sklidil za své zákroky chválu. Byly v rámci pravidel, píše ruský tisk

MOSKVA

Zatímco čeští hokejisté nemohli ruskému hokejistovi Jevgeniji Arťuchinovi za jeho zákroky v osmifinálovém utkání na MS přijít na jméno, v Rusku se obrovitý útočník dočkal slov obdivu. V komentářích byl označen za "nejstrašlivější a nejúčinnější zbraň sborné, deprimující soupeře". Reakce na Arťuchinovy zákroky, po nichž nedohráli utkání Karel Rachůnek a Milan Michálek, takřka odsunuly porážku ruského týmu na druhou kolej.

Foto: Grigorij Dukor, Reuters

Krev na hlavě Karla Rachůnka po tvrdém ataku Jevgenije Arťuchina.

Článek

"Zápas patřil k nejdůležitějším, hrálo se o první místo ve skupině, a tak v této bitvě šly všechny žerty stranou. Jako nejskvělejší hráč v našem týmu se předvedl granátník Jevgenij Arťuchin. Fyzické střety s naším velikánem vyváděly Čechy z míry i z kůže," napsal Sovětskij sport na své internetové stránce. Současně usoudil, že všechny Arťuchinovy zákroky se odehrály v rámci pravidel. Útočník Petrohradu byl přitom dvakrát vyloučen, mimo jiné za faul, při kterém zranil Michálka.

Arťuchin zavelel svými výpady v druhé třetině k obratu, nicméně Češi se podle komentátora dokázali po druhé přestávce uklidnit a zase se dát dohromady. A jakkoli Rusové zuřivě bojovali až do konce, nakonec prohráli, a tak se pravděpodobně ve čtvrtfinále utkají s Kanadou namísto s Norskem. "Cítíte ten rozdíl?" ironicky podotkl Sovětskij sport.

Rus Jevgenij Arťuchin. Dva metry, 116 kilogramů a chování jako v ringu. foto: ČTK/Jan Koller

Nepřímo také naznačil, že svůj díl viny na porážce nese i Alexandr Ovečkin, který se dosud se spoluhráči nesehrál. Zato při tréninku dvakrát pukem zasáhl brankáře Konstantina Barulina do hlavy, takže potřeboval ošetřit. "A tak tvrdá rána se Ovečkinovi v samém zápase už nepovedla."

Sport-Express ocenil, že v "Den vítězství nad fašismem" dostávali Rusové v každé druhé bratislavské hospodě pivo zdarma jako výraz úcty od bratrů Slovanů, ale sborné se svátek nevyvedl.

Hadamczikovi vyšla "špionáž"

Porážku list přičítá i "špionáži" českého trenéra Aloize Hadamczika během tréninku Rusů. A získané informace zřejmě byly užitečné, protože Kovalčuk, Ovečkin, Radulov a další hvězdy ruského útoku vázli v pastích české obrany a vůbec ruští útočníci nevypadali příliš přesvědčivě a šance si vytvářeli jen individuálními akcemi.

Neproměněné příležitosti byly sice z kategorie "dvousetprocentních", ale i tak vypadaly jako "osamocená šplíchnutí". Naopak Čechům se dařilo nejen nebezpečněji útočit, ale i příležitosti proměňovat. Vyburcovat tým se pokusil až Arťuchin skvělou hrou na tělo, po které "Michálek ztratil polovinu své předchozí užitečnosti" a "Rachůnek dopadl po srážce na led tak nešikovně, že si rozbil hlavu a rázem zmizel v šatně". Sborné se však nepodařilo ani zastrašovací akce využít k obratu.

"Individuálními akcemi mistry světa neporazíš"

Server sportbox.ru napsal o zápase jako o lekci od šampiónů. Tým Vjačeslava Bykova se nezmohl na odvetu za porážku ve finále loňského mistrovství světa. Sborná má sice již jistý postup do play-off, ale nyní bude muset porazit Finsko, aby ve čtvrtfinále nenarazila na vítěze skupiny F, kterým bude Kanada, anebo Švédsko.

Server dal také zákroky, kterými "vynikl" Arťuchin, do uvozovek, a také více chválil český tým. Už před zápasem prý vše hovořilo ve prospěch Jaromíra Jágra a jeho mužstva. "Češi předvádějí stabilní výsledky, vše vyhrávají a přitom pouštějí málo gólů, zatímco Rusové působí nepřesvědčivě a nezanechávají dojem favorita," napsal sportbox.ru.

V samém zápase se pak ruští hráči dopustili mnoha chyb, zbytečně ztráceli puk, kombinace jim nevycházely a "individuálními akcemi mistry světa neporazíš", zvláště když dvěma prvním českým gólům se dalo vyhnout. Naopak Češi dokázali inteligentní obranou odolat i závěrečnému ruskému náporu.

Reklama