Hlavní obsah

Dvakrát mi vzali zlato. Chci to Rusům vrátit, těší se Kanaďan Spezza

Michal OsobaPrávo

Na Rusy má pifku. V kariéře odehrál dvě finále mistrovství světa a pokaždé ho o zlatý sen připravila právě sborná. Ve čtvrtek má útočník Ottawy Jason Spezza šanci na pomstu, s kanadským výběrem může Rusy vyřadit už ve čtvrtfinále.

Foto: Petr Josek, Reuters

Jason Spezza (vpravo) a James Neal se radují z gólu proti Norsku

Článek

Máte díky dvěma nevydařeným finále postaráno o speciální motivaci?

Určitě trochu ano. Dvakrát mi zlatou medaili sebrali, jsem rád, že teď mám šanci jim to vrátit.

S Ruskem hraje kanadský výběr už pátý zápas v play-off na velké akci za poslední čtyři roky. Ještě vám ta utkání nezevšedněla?

Kdepak, tohle jsou ty nejvíc vzrušující zápasy. Akorát že teď ten souboj přichází o něco dřív, než jsme bývali zvyklí.

Rivalita mezi oběma zeměmi je značná…

Obrovská! Chováme k Rusům velký respekt, mají velmi nebezpečné hráče, co známe z NHL, plus spoustu šikovných kluků z KHL. Navíc většina z nich spolu hraje celou sezónu…

A tady jim přibyl hvězdný Ovečkin.

To je velká posila. Všichni ho známe z NHL, nesmíme mu dát žádný prostor a hlavně nesmíme trávit žádný čas na trestné lavici. Jeho přesilovky jsou smrtící.

Zatím ale on ani další eso Kovalčuk nedali na turnaji gól. Čekáte, že se ve vyřazovací části začnou probouzet?

Budeme se snažit, aby to tak nebylo! Oni mají hvězdy, my hrajeme jako tým a jedině tak je můžeme porazit. Už ve skupinách jsme se ve střelecké listině pěkně střídali.

Může tu mít Kanada vůbec jiný cíl než získat zlato?

Ne, přijeli jsme si sem pro něj. Pár náročných zápasů jsme tady už sehráli, ale ten čtvrteční bude zatím jednoznačně nejtěžší. Jeden z nás bude po utkání hodně smutný.

Stíhal jste v Košicích sledovat i ostatní týmy?

Pár zápasů v televizi jsem viděl, člověk nikdy neví, koho může v další fázi potkat. Týmy jako Švédsko, Finsko, Česko i Rusko mají velkou výhodu, že hrají celou sezónu na velkém ledě a jsou na něj zvyklé, my míváme s přizpůsobením se starosti.

Reklama

Související témata: