Hlavní obsah

Slovák Jurčina si vzal první dres ze skladu. A hle - byla to Jágrova 68

BRATISLAVA

Hřích, opovážlivost? Číslo 68 na hokejovém dresu nosí Jaromír Jágr. Téměř česká svátost. V pátečním utkání ale nebude jediným na ledě s tímto poznávacím znamením. Na zteč s národním týmem vyrazí i slovenský obránce Milan Jurčina. On s číslem 68, Jágr s číslem 68. „Dali mi ji, když jsem šel do NHL, říkal jsem, nemusíte přešívat dresy, jaké číslo máte, to mi dejte,“ vysvětlil cestu k číslu obránce NY Islanders.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský obránce Milan Jurčina (vlevo) v souboji s Němcem Trippem

Článek

Nechce provokovat, přesto se neubrání otázkám, zvláště když jde o souboj s Českem, v němž nastoupí Jágr. Tohle numero je zkrátka pojem. „Myslím, že k tomu není třeba nic říct, každý má právo na svůj názor, není to vůbec o tom, že bych chtěl někoho dráždit nebo se někomu podobat, být vzor, to s tím nemá nic společného. Vzal jsem si první dres ze skladu,“ nevidí problém s dvěma čísly bez pěti centimetrů dvoumetrový zadák, který se s Jágrem na ledě v pátek určitě potká.

Šestka a osmička vedle sebe. A netradičně v dvojitém provedení. „Přistálo mi i v reprezentaci, nezakládám si na tom, co mám na zádech, hlavně aby to šlo na ledě. Nic extra,“ usmívá se zadák, který má za sebou šest sezón v NHL.

V minulém zámořském ročníku hrál po boku Radka Martínka, beka, který po patnácti minutách utkání s Lotyšskem musel odstoupit z mistrovství světa kvůli zranění. „Když se to stalo s Lotyši, hned jsem utíkal na stadion, snažil jsem se zjistit, co s ním je. Hledal jsem ho, nebylo to příjemné,“ přiznává Jurčina, který s českým obráncem bydlel na pokoji při cestách po NHL.

Jaromíra Jágra s číslem 68 brání Fin Topi Jaakola.foto: ČTK/Jan Koller

„Je to určitě pro mě nejbližší člověk z českého týmu. Když ho poznáte, je trochu jiný, moc toho nenamluví, ale je to super chlapec,“ chválí Martínka rodák z Liptovského Mikuláše.

V pátek ale půjdou veškeré sympatie stranou. Slováci jsou v prekérní situaci. Pokud nechtějí spoléhat na druhé v osmifinálové skupině, mají jedinou možnost. K tomu v tomto speciálním utkání.

„Prohráli jsme s Čechy na olympiádě a máme jim co vracet. Máte velmi vyspělé mužstvo, hráče první třídy, bude to velmi zajímavý zápas,“ těší se Jurčina, který si nedělá hlavu z tlaku fanoušků a okolí.

„Mně ten tlak prospívá, to je individuální, musíte to umět použít jako výhodu. Každý umíme hrát hokej, už jsme nějaké důležité zápasy odehráli, je nás v šatně pětadvacet, každý se těší,“ přiznává obránce, který se bude potýkat s Plekancem, Eliášem, Michálkem, Havlátem. A pochopitelně Jágrem.

„Jarda Jágr je silný chlap, má dva soupeře na zádech a jezdí, jako nic,“ dodal Jurčina, slovenský „Jágr“.

Reklama

Související témata: