Hlavní obsah

Rusko - Norsko 5:2Rusko nepovolilo norskému outsiderovi slávu, favorit jde do semifinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Ovečkin 1 : 0
12. Skroder 1 : 1
15. Popov 2 : 1
21. Thoresen 2 : 2
41. Jemelin 3 : 2
51. Žerděv 4 : 2
55. Nikulin 5 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Druhé překvapení čtvrtfinále hokejového mistrovství světa se nekonalo. Favorit utkání zvládl. Rusko porazilo Norsko 5:2 a v sobotním semifinále se utká s vítězem klání USA - Finsko. Favorit měl po většinu zápasu více ze hry, ale norský brankář Haugen držel Vikingy při nadějích, ale právě on nemohl mít čisté svědomí při třetím ruském gólu, který byl nakonec rozdílový.

Foto: Petr Josek, Reuters

Alexander Ovečkin a jeho radsot v utkání s Norskem.

Článek
Fotogalerie

Opatrný start a první gól Ruska. Tak vypadal začátek druhého čtvrtfinálového souboje na turnaji. Ruský útočník Alexander Ovečkin hrál úvodní zápas a hned se zapsal mezi střelce. I když se štěstím. Norský brankář Haugen si dopravil nahozený puk sám do branky.

Ale i gólman na druhé straně kapituloval, Varlamov Hansenovu střelu vyrazil, ale na dorážku Skrödera z kruhu už nestačil. Jenže za necelé tři minuty přišla přesná přihrávka z obranného pásma na najíždějícího Popova, který jel sám na norského brankáře, nemýlil se a Rusko vedlo 2:1.

Po 28 sekundách druhé třetiny Norové srovnali

Lepší start do druhé části si Norové nemohli přát. Po 28 sekundách slavil Thoresen, který tečoval střelu v přesilové hře. Jenže po euforii se dostavila zase práce. A to v podobě ruské početní výhody. Nikulin napřáhl a trefil tyčku, Malkin minul a Dacjuk vyprášil lapačku Haugena, to samé poté Ovečkin a Norové tuto pasáž zvládli. V šesté minuté této části trefil tyč zase Denisov, Norové přesto stále drželi remízu.

V polovině klání Vikingové hráli zase v oslabení, ale soupeř se nemohl prosadit. Ruská útočná a hvězdná esa opět nenašla skulinu za zády norského gólmana.

Aby se to neopakovalo, tak pět minut před koncem druhé dvacetiminutovky šli Norové do dalšího oslabení. Rusové kombinovali, předváděli hodně přihrávek, ale stříleli od modré čáry a před brankou nikdo ze spoluhráčů nedorážel. Když se nedařilo ani v druhé polovině početní výhody, Malkin vzteky hokejkou bouchl do hrazení.

Norové ve třetí části odpadli

Tak jak slavili Norové na začátku prostřední třetiny, tak se radovali Rusové ve třetí. Nahození od modré čáry, které prošlo až do branky. Po 55 sekundách poslal Rusko do vedení Jemelin. Tutu trefu si norský gólman bude asi pamatovat, měl ji chytit. Ten se sice poté pohotově vytáhl proti Ovečkinově střele deset minut před koncem třetiny, ale Norové byli stále o gól pozadu.

Za pár sekund už o dva. Střela na branku a teč Žerděva určila skóre na 4:2. Když Rusko zvýšilo v početní výhodě na 5:2, bylo rozhodnuto. Trefu si připsal v 55. minutě švihem od modré Nikulin a norský gólman tušil, že semifinále je ztracené, i proto možná odhodil hokejku po páté ruské radosti.

Rusko postoupilo do sobotního semifinále, favorit jde dále, což předtím nedokázala Kanada, která prohrála se Slovenskem 3:4 a jeden z adeptů na zlato předčasně skončil.

Rusko - Norsko 5:2 (2:1, 0:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 8. Ovečkin (Sjomin), 15. Popov (Jemelin, Rjasenskij), 41. Jemelin (Dacjuk, Sjomin), 51. Žerděv (J. Birjukov, Těreščenko), 55. I. Nikulin (Malkin) - 12. Skröder (Thoresen, M. Hansen), 21. Thoresen (Holös, Ask). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Kurmann - Arm (oba Švýc.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:1. Diváci: 7519.
Varlamov - I. Nikulin, J. Birjukov, Jemelin, Rjasenskij, Medveděv, Denisov, Nikitin - Pěrežogin, Malkin, Popov - Sjomin, Dacjuk, Ovečkin - Žerděv, Těreščenko, Širokov - Kuzněcov, Svitov, Kuljomin - Kokarev. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Haugen - Trygg, Tollefsen, Holös, Bonsaksen, Solberg, Kaunismäki - Skröder, Thoresen, M. Hansen - M. Olimb, Bastiansen, Spets - K. Forsberg, Holtet, Röymark - Martinsen, Ask, K. A. Olimb - Rosseli Olsen. Trenér: Roy Johansen.

Reklama

Související témata: