Hlavní obsah

V Helsinkách hrají hokejistům písně na přání. A někdy je to pořádný úlet!

Stockholm

Pořadatelé hokejového mistrovství světa se rozhodli, že účastníkům helsinské části turnaje splní hudební přání. A dali týmům možnost vybrat si song, který zazní pokaždé, když vstřelí gól. Dostali opravdu hodně rozličný výběr a hudební fajnšmekři si v Helsinkách přijdou na své.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Hokejisté Běloruska se radují z branky a halou zní píseň "Kasij Jas kanjuščinu".

Článek

Píseň, kterou si nechávají Bělorusové hrát po vstřelené brance

Asi nejzábavnější píseň zní v helsinské Hartwall Areně při gólu, který vstřelí Bělorusové. Tým si totiž vybral svou národní píseň "Kasij Jas kanjuščinu", která pochází už z roku 1971 a složila ji populární skupina "Pesňjari". Chytlavý refrén "la-la-lá-la-la-la-la" z hlavy jen tak nedostanete a pamětníkům z někdejšího socialistického bloku připomene jeden díl známého kresleného večerníčku "Jen počkej zajíci".

Zajímavé je, že další země bývalého SSSR už takové národní cítění neprojevily. Kazachstán si vybral jako svou píseň známý hit skupiny Kiss - Heaven's on fire. Na osvědčenou muziku vsadila i Kanada, které hraje při gólech skupina Blur a jejich píseň "song 2".

Výběr domácího týmu je jen pro opravdové znalce, Finům při gólech zní pořádná metalová pecka od finské kapely Teräsbetoni. To Američané vsadili na mnohem pohodovější a rozvernější atmosféru - píseň Chelsea Dagger od The Fratellis.

Francouzi a Švýcaři zase mají v oblibě spíše elektronickou hudbu. Francouzům vyhrává pecka od dýdžeje s názvem Zombie nation 3000, zemi helvétského kříže umělec jménem Avicii.

Slovenská volba byla jasná - náš východní soused má už od roku 2000 vlastní hokejovou hymnu "Nech bože dá".

Gólové písně hokejových týmů na MS v Helsinkách
BěloruskoPesňjari - Kasij Jas kanjušinu
FinskoTeräsbetoni - Taivas lyö tulta
FrancieZombie nation 3000 - Kernkraft
KanadaBlur - Song 2
KazachstánKiss - Heaven’s on fire
SlovenskoNech Bože dá
ŠvýcarskoAvicii - Levels
USAThe Fratellis - Chelsea Dagger

Reklama

Související témata: