Hlavní obsah

Vrbič, Hanzi, Flaška. Po pěti letech zase v jedné útočné formaci

Stockholm

Když viděl Alois Hadamczik před sebou jména hráčů, které má letos na MS k dispozici, hned mu tři z nich zasvítila a věděl, že z nich poskládá útok. Tak jako na šampionátu 2008 v Québeku, kde spolu Vrbata, Hanzal a Fleischmann nastoupili v národním týmu poprvé.

Foto: Vít Šimánek

Elitní útočná formace (vyjma obránce Šmída - druhý zleva) české reprezentace na mistrovství světa 2013. Vlevo Vrbata, zprava Fleischmann a Hanzal.

Článek

Před pěti lety měl Hadamczik pod rukama našlapaný tým, který ve čtvrtfinále se Švédskem Vrbatův bekhendový blafák poslal ve třetí třetině do vedení 2:1. Přesto Češi nakonec padli v prodloužení. „Ty Švédy jsme tehdy udělat měli," štve i po letech Tomáše Fleischmanna. „Ale jinak mám na to mistrovství super vzpomínky. Dal jsem svůj první gól v nároďáku a jako nováček jsem puky nosil jen občas," tvrdilo křídlo Floridy.

Už když na mistrovství letěl, bylo mu jasné, že se objeví znovu po boku Hanzala s Vrbatou. „Flaška (Fleischmann) je chytrý hráč. Dobře k nám zapadne," říkal Radim Vrbata. „Trenér to fakt pěkně poskládal. S Vrbičem hraju pět let, rozumíme si. Nebude problém," usmíval se i Martin Hanzal, který je také připraven se svých subtilnějších spoluhráčů zastat. „Tohle Hanzi zvládá dobře, proto ho taky ve Phoenixu máme tak rádi," prohlásil Vrbata.

Právě hráče z NHL hnal Hadamczik na společnou schůzku, aby jim nastínil své představy. „Koukali jsme na video. Trenér nám řekl něco k přesilovkám, a hlavně jsme si přiblížili systém, kterým to chceme hrát," prozradil 31letý Vrbata, nejstarší z celé trojice.

Fleischmann překonával vážné zdravotní trable

S Fleischmannem se ale duo Kojotů vidělo ve Stockholmu po hodně dlouhé době, za což mohla i zkrácená sezóna v NHL, kdy proti sobě nastupovaly týmy jen v rámci konferencí. „Normálně si třeba po vzájemném zápase na chvíli někam sedneme, ale teď jsem se dozvěděl maximálně přes agenta, kterého máme s Radimem společného, co kluci dělají," tvrdil Fleischmann.

V minulosti měl právě rodák z Kopřivnice závažné zdravotní problémy. V roce 2009 se dostával z žilní trombózy, před dvěma lety se z potíží s dechem vyklubala plicní embolie. „Musím brát prášky na ředění krve. Dodržuju systém, který mám nastavený od doktorů, a ten funguje," řekl křídelník Floridy, který letos odehrál všech 48 zápasů základní části NHL.

Na rozdíl od Vrbaty s Hanzalem. „Měl jsem to rozdělené na tři třetiny. Patnáct zápasů jsem hrál, pak jsem 14 vynechal a pak zase 19 hrál," popisoval Vrbata, který měl problém s naštípnutým nártem. Hanzal pro změnu nenastoupil do devíti utkání. „Ale už jsem v pohodě. Mě letos spíš zmáhalo cestování než ty zápasy," tvrdil skoro dvoumetrový centr, který se stejně jako většina českých hráčů z NHL vzpamatovával z cesty do Stockholmu. „Časový posun byl šílený. Ale musím to přežít. Hlavně se chci trochu ukázat, když jsem za nároďák tak dlouho nehrál," pronesl Hanzal. „V Québeku se nám dařilo, tak není důvod se nějak bát," tvrdil Fleischmann.

A měl pravdu. Vrbata byl u obou přesilovkových gólů českého týmu v pátečním úvodním duelu s Bělorusy, Hanzal si připsal jednu asistenci.

Reklama

Související témata: