Hlavní obsah

Brankářskou jedničkou na MS bude Salák. Růžička odtajnil i kapitána

Praha
Aktualizováno

Brankářskou jedničkou na domácím mistrovství světa bude Alexander Salák. Kapitánské céčko ponese na dresu Jakub Voráček, asistenty budou Jaromír Jágr a Jan Hejda. Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička to oznámil novinářům po pondělním tréninku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankáři Jakub Kovář (vlevo), Alexander Salák (uprostřed) a Ondřej Pavelec během pondělního tréninku české reprezentace v pražské O2 areně.

Článek
Fotogalerie

Saláka čeká třetí mistrovství světa v řadě, už na tom loňském v běloruském Minsku mu Růžička svěřil roli prvního gólmana, což bude platit i pro letošní domácí šampionát. „Vycházím z loňské sezóny, kdy odchytal parádně celé mistrovství a šlo mu to i letos. Vypadá, že formu má," řekl Růžička o Salákovi, který v letošním ročníku dotáhl Novosibirsk až do semifinále play off KHL.

Definitivně jasno o brankářském postu měl trenér minulý týden po prvním přípravném zápase s Finy ve Znojmě. „Radil jsem se o tom i se svými asistenty a myslím, že jsme se navzájem shodli," uvedl Růžička, který jako dvojku určil Ondřeje Pavelce z Winnipegu a trojku Jakuba Kováře z Jekatěrinburgu. „Máme tři vynikající gólmany, do brány ale může jenom jeden. Jak to bude dál (v průběhu turnaje), to uvidíme," řekl Růžička.

Salák je připraven odchytat všechny zápasy ve skupině

„Růža mi důvěřuje, což mě těší, ale stejně tak věří i Ondrovi s Kubou. Jsem samozřejmě rád, že budu chytat, ale bylo mi celkem jedno, v jaké pozici začnu. Jsem tu od toho, abychom udělali medaili," řekl osmadvacetiletý Salák. „Určitě mi pomůže, že jsem loni absolvoval mistrovství v Minsku. Teď jsem připravený odchytat všech sedm zápasů ve skupině."

Získejte na www.pilsner-urquell.cz/albert pozvánku české hokejové reprezentace na všechny její zápasy na nadcházejícím šampionátu.

Ondřej Pavelec svou úlohu přijal bez problémů. „Každý gólman chce samozřejmě chytat, každý sportovec chce hrát a ne sedět na střídačce. Ale už v létě jsem trenérovi říkal, že přijmu jakoukoliv pozici a roli. To je odpověď na všechno," prohlásil gólman Winnipegu a pochvaluje si, jaké vztahy mezi gólmanským trojlístkem fungují. „Byli už jsme spolu na dost akcích, známe se, věkově k sobě máme blízko. Za celou svou kariéru jsem nezažil, že bych měl se svými kolegy problémy."

Kromě tajenky v brankovišti odtajnil Růžička i funkci kapitána a jeho zástupců. Céčko bude na dresu nosit Jakub Voráček z Philadelphie, áčko pak Jaromír Jágr z Floridy a Jan Hejda z Colorada. Byl to návrh od Ondry (Weissmanna) a Jardy (Špačka) a docela se mi líbil. Jednoznačně s tím souhlasím," prohlásil Růžička.

Reklama

Související témata: