Hlavní obsah

Finský gólman se ani nehnul, tak to dostal mezi nohy, líčil Voráček svůj nájezd

Martin KézrPrávo

Nakonec i samostatné nájezdy si mohli vyzkoušet čeští hokejisté v generálce s Finy. Vítězství 3:2 jim přesně týden před prvním zápasem světového šampionátu zařídil Jakub Voráček, jenž mazácky poslal puk gólmanovi mezi betony.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jakub Voráček během zápasu s Finskem.

Článek
Fotogalerie

„Už jsem takové zakončení udělal párkrát v dresu Flyers a vždy fungovalo. Brankář se ani nehnul, nechal mi otevřený prostor, tak jsem mu vystřelil mezi nohy," říkal útočník Philadelphie a tvrdil, že až od druhé třetiny byl český tým lepší. „Zlepšili jsme pohyb i důraz a začali také hodně střílet, byly tam ale nějaké nedostatky v obranném pásmu," vykládal Voráček, jenž byl podepsaný i pod druhým českým gólem.

Jeho střelu vyrazil Saros jen před sebe a dorážející Sobotka zametl puk do branky. Česká radost z vedení ale vydržela pouhých 83 vteřin, ke gólové dorážce se dostal Barkov. Ten však v nájezdech trefil pouze horní tyčku, vzápětí rozhodl Voráček: „Je dobré vyhrát poslední zápas před turnajem. Ještě musíme vyřešit pár situací v obranném pásmu. Občas se stane, že jsme za hráčem. Ale viděl jsem v našem výkonu spíš pozitiva."

Kluci jsou ochotní odevzdat se za tým, těšilo SalákaZa hrdinu byl i Alexander Salák, jenž uhájil svou branku při všech třech finských nájezdech. „Věděl jsem, že určitě pošlou Jokinena, ten je na nájezdy excelentní a jsem šťastný, že se mi povedlo vychytat jeho i všechny ostatní," mínil český gólman, podle nějž bylo brněnské utkání těžkou prověrkou. „Finové hodně dobře bruslili, předváděli hokej na úrovni šampionátu, ale my jsme zabrali a ukázalo se, že jsou tady kluci ochotní odevzdat se za tým," doplnil Salák.

Po rozpačitém českém vstupu do utkání se o důležité vyrovnání na 1:1 zasloužil Michal Jordán, když střelou od modré zužitkoval tlak plynoucí ještě z přesilovky. „Dobře jsme si tam vyměnili puk s Krejčou a měl jsem to ideálně na prostředku. Otevřela se dráha k brance, tak jsem se snažil rychle pálit a kotouč tam propadl," těšila českého obránce premiérová trefa v reprezentačním dresu.

Těsně před druhou pauzou pak ještě Koukalovu střelu zastavila tyčka. „Rozhýbali jsme hru, najednou jsme byli zarputilejší v soubojích i silnější na puku," hodnotil v Carolině působící Jordán. „Největší změna pro mě je v širším hřišti, pořád se musí bruslit a přistupovat k hráčům. Atmosféra obou zápasů v Brně a ve Znojmě byla parádní, vyprodané arény to jen násobily," užil si první reprezentační zkušenosti v domácím prostředí.

Reklama