Hlavní obsah

Hokejové mistrovství v Ostravě navštívilo přes 234 000 lidí

Zápasy ostravské části mistrovství světa v ledním hokeji, kde se hrála základní skupina a dvě čtvrtfinálová utkání, navštívilo celkem 234 490 fanoušků. Celková návštěvnost šampionátu byla 741 690 diváků. Ze 30 odehraných utkání se podařilo ostravskou ČEZ Arénu, kde byla plná kapacita pro mistrovství 8812 míst, vyprodat na 14 zápasů. Průměrná návštěvnost tak byla zhruba 7800 lidí na zápas, řekl dnes novinářům šéf ostravského organizačního výboru a viceprezident Českého svazu ledního hokeje Aleš Pavlík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci hokejistů Ruska během MS.

Článek

Podle něj oficiální fanzónu mistrovství umístěnou přímo u haly navštívilo zhruba 300 000 lidí, celková návštěvnost těchto zón i s Prahou byla přibližně 750 000 lidí. Pavlík dále uvedl, že během mistrovství světa se použilo celkem 1200 puků a 1600 ručníků, přičemž polovina připadala na Ostravu. Při mistrovství pomáhala celkem zhruba tisícovka dobrovolníků, z toho jich v moravskoslezském krajském městě bylo asi 350.

Podle Pavlíka i prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel ocenil, že Ostrava během šampionátu nebyla jen druhým pořadatelským městem, ale i navzdory faktu, že v ní nehrál domácí tým, město hokejem naplno žilo.

Kampaň zabrala

"Secvakla tady spousta pozitivních věcí. Kampaň jsme pojali naprosto pozitivně. Máme hokejového smajlíka, ze kterého byli všichni v první fázi zaskočeni a nechápali tu myšlenku. Dneska nám lidé, kteří byli překvapeni a zaskočeni, děkují, že jsme to pojali pozitivně a s úsměvem, a že jsme kampaň zaměřili de facto i poprvé na to, aby národ nefandil jenom českému týmu," uvedl Pavlík.

Výraznou pozornost podle něj přilákali i maskoti, králíci Bob a Bobek, kteří byli ještě před zahájením šampionátu diskutovaným tématem. "Bylo to kritizované, zejména v diskusích na sociálních sítích, ale my jsme si za tím stáli. Jednoznačně se Bob a Bobek stáli v rámci mistrovství fenoménem," uvedl Pavlík. Podle něj by přínosy mistrovství měla zhodnotit dopadová studie, kterou si chce nechat zpracovat hokejový svaz. "V rámci dopadové studie chceme mít maximální zpětné vazby, co mistrovství přineslo českému státu do státního rozpočtu, co přineslo v rámci sledovanosti, ale třeba i image, tedy kam všude se vysílalo," řekl Pavlík.

Město zatím přesné finanční přínosy šampionátu nemá vyčísleny. Primátor Tomáš Macura (ANO) ale dnes ještě zvýšil svůj původní odhad, když uvedl, že přínos pro živnostníky a poskytovatele různých služeb mohl být zhruba 400 milionů korun, možná až půl miliardy. Město celkové náklady na šampionát stály 80 milionů korun.

Reklama

Související témata: