Hlavní obsah

Jágr nechce na MS překážet. Ale sestavu dělám já a ukecám ho, řekl Růžička

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička potvrdil domluvu s Jaromírem Jágrem, že se třiačtyřicetiletý útočník po konci klubové sezóny s Floridou připojí k národnímu týmu do přípravy na domácí mistrovství světa. Jágr sice svou účast na šampionátu jako jistou nebere, Růžička ale o jeho služby moc stojí. Stejně jako o forvarda Litvínova Martina Ručinského.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička

Článek

„Jarda mi naznačoval, že budeme mít na mistrovství dobrý hráče a on by nechtěl překážet. Jasně jsem mu řekl, že sestavu dělám já a až dorazí, sedneme si spolu a probereme to. My trenéři máme zájem, aby na šampionátu hrál," řekl Růžička před dnešním tréninkem v pražských Letňanech.

Jágr sice po loňském mistrovství světa ukončil reprezentační kariéru, vidina domácího šampionátu je ale pro něj jistě velkým lákadlem. „Dal jsem mu slovo na to, že jeho pozici teď nebudeme (veřejně) rozebírat. Ale za sebe říkám, že se ho pokusím ukecat, protože bych ho do sestavy na mistrovství světa chtěl. Nechte to teď trochu na mně. Mám o něj zájem, byl by pro nás velký přínos," je přesvědčený Růžička.

„Nesouhlasím s některými experty, kteří tvrdí, že už to má za sebou. Jasně, nebude to Jarda Jágr v pětadvaceti, ale zase je obrovsky zkušený. Kde jsem ho měl v týmu, hrál velmi dobře, pomohl nám a byl jsem s ním maximálně spokojený," řekl Růžička, který Jágra vedl i na zlatých šampionátech v letech 2005 a 2010.

Růžička: Jágr a Ručinský na MS? Tak to prostě bude!

Jágra čekají s Floridou poslední dva zápasy základní části, do play off Panteři nepostoupí. V neděli 12. dubna českého času tak bude mít po klubové sezóně. „Slíbil mi, že přiletí, co nejrychleji to půjde," uvedl Růžička, který zatím neřeší, jestli Jágr bude reprezentaci k dispozici 22. a 24. dubna v generálkách na MS proti Finsku.

„Nepotřebuju ho zkoušet, důležité bude, jak se bude cítit a aby měl pohodu. Teď ho hlavně potřebuju ukecat, aby byl na mistrovství. Na Floridě totiž hraje neskutečně dobře. Florida hraje jiný styl hokeje než New Jersey. Mnohem rychleji dopředu a Jardovi to vyhovuje. V zápase vleze na led a skoro vždycky někomu připraví šanci," neuniklo reprezentačnímu kouči.

A přiznal, že pro domácí mistrovství počítá i s Ručinským. „Jágr a Ručinský v týmu pro šampionát? To není představa, tak to prostě bude. Pokud budou zdraví a nezraní se, tak pojedou. Jsou zkušení, mají něco za sebou, moc o ně stojím. Nechci, aby to vyznělo, že beru jen starší hráče, ale tvrdím, že na mistrovství by měli jet ti nejlepší. Jarda je trošičku jiný než Martin, je víc do sebe. Ale oba by pro nás byli velkým přínosem," uzavírá Růžička.

Reprezentace se připravuje na dvojzápas se Slováky
Reprezentace se v pražských Letňanech připravuje na čtvrteční a páteční zápasy se Slovenskem, které se v rámci Euro Hockey Challenge odehrají v Jihlavě. Kouč Růžička má v kádru 28 hráčů, z toho tři brankáře. K dispozici stále není obránce Miroslav Blaťák, jenž má problémy s krevní sraženinou v noze. K týmu se dnes naopak připojili obránce Komety Michal Kempný a útočník finského Kuopia Michal Birner.
Příští týden se do přípravy na MS zapojí další hráči. Obránce Adam Polášek a útočníci Jan Buchtele s Michalem Vondrkou ze Sparty a gólman Novosibirsku Alexander Salák. Klubová sezóna v KHL skončila i moskevskému CSKA, k dispozici je obránce Ondřej Němec.
Z finalistů české extraligy má Růžička zájem o třineckého obránce Rostislava Kleslu a jeho klubového spoluhráče Jakuba Klepiše. Z Litvínova je kromě Ručinského ve hře i brankář Pavel Francouz. Naopak Jakub Petružálek se nejspíš pozvánky nedočká. „Dobrých hráčů máme hodně, v útoku je velký přetlak,“ vysvětlil Růžička.

Reklama

Související témata: