Hlavní obsah

Jágrovo poselství: Medaile nejsou nejdůležitější. Je dobré, aby děti měly vzory

Praha

Po nevydařeném útoku na medaili z Jaromíra Jágra čišelo zklamání, byl plný emocí ze svého posledního reprezentačního zápasu. Přesto se třiačtyřicetiletá modla hokejových fanoušků dokázala na efekt šampionátu podívat s nadhledem. K čemu Jágr dospěl? Že medaile na mistrovství světa nemusí být tím nejpodstatnějším.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zadumaný Jaromír Jágr během semifinále s Kanadou.

Článek

Na sedmnáct dnů hokejový šampionát pobláznil Česko. „Sport je divadlem pro lidi. V hokeji i jiných sportech je důležité, aby lidi přišli a líbilo se jim to. Můžeš mít nejlepší show na světě, ale když na ni nepřijdou lidi, tak k čemu ti je,“ řečnicky se tázal.

Šampionát může změnit život

Diváci opouštěli hokejové arény někdy rozjaření, jindy posmutnělí, ale vždy obohaceni o zážitky.

„Samozřejmě, výsledky jsou důležité. Ale z celkového pohledu zase tolik ne, protože kdo si vzpomene, co bylo před deseti lety. Malým dětem, které se dívaly na hokej, se třeba začal líbit a možná jim změní život,“ věří, že i vystoupení českého týmu inspirují nejmladší generaci.

„Je dobré, aby děti měly nové vzory, neflákaly se po ulici a chtěly dělat sport,“ přeje si slavná osmašedesátka.

Sport pomůže

„Tímhle směrem se musíme koukat a ne, jestli se přiveze medaile. Je skvělé, když ano. Ale nemyslím si, že to je nejdůležitější. Hlavní je, aby se děti měly z čeho učit, měly motivaci pro život a ubíraly se nějakým směrem. A sport jim pomůže,“ je přesvědčený Jágr.

Důkazem hokejové euforie mu byly nejen rekordní návštěvy v halách, ale třeba i pohled na facebookový profil jeho Hokejové rodiny.

„Dostal jsem tam spoustu fotek, kde děti šly spát do postele ve výstroji. Třeba si rodiče vzpomenou, že jejich kluk začal s hokejem, když koukal na mistrovství. To je to nejkrásnější. Že se společnost někam posune a že lidi zase začali žít Českem,“ uzavřel své poselství.

Rozmyslí si ještě Jaromír Jágr svůj konec v reprezentaci?
Ano
12,8 %
Ne
87,2 %
Celkem hlasovalo 25061 čtenářů.

Reklama