Hlavní obsah

Někteří hráči mě ani neznají, směje se Martin Procházka, nový mluvčí reprezentace

Velké Popovice

Ve své sbírce má olympijské zlato z Nagana, čtyři tituly mistra světa nebo medaili pro vítěze domácí extraligy. Po skončení hokejové kariéry pracuje Martin Procházka v hráčské agentuře, navíc na televizní stanici Sport5 moderuje pořady o prvoligovém a mládežnickém hokeji. Teď má před sebou další výzvu. Od tohoto týdne doplnil Zdeňka Zikmunda na pozici tiskového mluvčího národního týmu. „Nevybavuju si, že by některý z bývalých hokejistů dělal tuhle práci,“ přiznává Procházka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový tiskový mluvčí české hokejové reprezentace Martin Procházka ve Velkých Popovicích.

Článek
Fotogalerie

Jak jste se k ní tedy dostal vy?

Někdy před dvěma měsíci jsme se potkali s Tomášem Králem (prezidentem svazu) a on se mi ptal, co bych na takovou možnost říkal. Nebránil jsem se tomu a zhruba před třemi týdny jsme se domluvili.

Hodně vás tato možnost láká?

Beru ji jako velkou výzvu a obrovsky si jí vážím. Navíc je teď mistrovství světa doma a být s klukama a zase zažít mistrovství světa zase z jiného pohledu, je super. Těším se, že se zase můžu vrátit do prostředí mezi hokejisty.

Vy jste za svou kariéru v reprezentaci moc tiskových mluvčích nezažil, že?

Až ke konci kariéry, jenže v současné době je zájem médií podstatně větší. Zvlášť teď, když se mistrovství koná u nás. Tak snad aspoň trošku pomůžu.

Jaké jste zaznamenal ohlasy od svých kamarádů?

Třeba Patýs (Pavel Patera, Procházkův tradiční centr) mi gratuloval a dokonce prohlásil, že před několika lety by si vůbec nedokázal představit, že bych takovou práci mohl dělat. Ale přál mi hodně štěstí, že prý je to pro mě super šance.

Jak jste si se Zdeňkem Zikmundem rozdělili role?

Měl bych být v mixzóně, kde dochází ke kontaktu hráčů s novináři. Ale první týden se určitě budu rozkoukávat a dostávat se do toho koloběhu. Musím se seznámit s pravidly a uvidíme, jak to bude fungovat, až vyrazíme na začátku dubna k zápasům do Norska.

Jste připravený, že zvlášť na MS budete mít pořádnou honičku?

Prý to tak bude, zvlášť na mistrovství, kde je akreditovaných spousta novinářů. Bude to mazec! Ale nebudu na to sám, navíc je bezva, že před mistrovstvím ještě odehrajeme osm zápasů.

Jako hráč jste byl k novinářům vždy vstřícný. Bral jste to tak, že je to součást vaší práce?

Jak říkají hokejisti: tak určitě! Samozřejmě jsem ale taky někdy byl v emocích a vytočený a nechtěl se k určitým momentům vyjadřovat... Ale teď budu chtít, aby kluci chodili na všechny tiskovky.

Nemáte obavy, že se vám to občas nepodaří?

Může se stát, že to někdy nedopadne. Ale myslím, že kluci jsou tak daleko, že s tím nebudou mít problém. Zvlášť když jsou na to ze svých oddílů a nároďáku zvyklí.

Už jste stačil se všemi hráči, kteří nyní jsou na přípravném kempu ve Velkých Popovicích, potkat?

Pozdravili jsme se, někteří mě ale ani neznají. (směje se) Ale myslím, že to bude bez problému.

S trenérem Vladimírem Růžičkou už jste pár slov prohodil?

Chvilku jsme se bavili v pondělí na tiskové konferenci, víc si spolu sedneme teď během přípravy ve Velkých Popovicích. Něco si k tomu řekneme, trenéři už ale mají nějaká pravidla ohledně tiskových konferencí zaběhlá.

Berete jako velkou výhodu, že s Růžičkou, ale i jeho asistentem Špačkem a trenérem gólmanů Pruskem jste se během své aktivní kariéry potkal v reprezentaci?

Je to bezvadný! I pro Tomáše Krále to podle mě byl pozitivní bod, díky kterému bych do týmu mohl zapadnout.

S médii už zkušenost máte, když na televizi Sport5 moderujete hokejové pořady Extraligová tříšť a Hokejová pětka. Myslíte, že dělat tiskového mluvčího bude složitější, než postavit se před kameru?

Moderátora už dělám nějakou dobu, chytlo mě to a nemám s tím problém, takže už mě při této práci nic moc nepřekvapí. To tiskový mluvčí je pro mě novinka, musím se naučit veškerá pravidla. Takže je to pro mě určitě složitější, ale věřím, že se rozkoukám.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články