Hlavní obsah

Pan Nula Rinne míří za rekordem Jána Lašáka. Chybí mu necelá čtvrthodina

Ostrava

Nejužitečnější hráč loňského světového šampionátu v Minsku a jeden ze tří nejlepších brankářů letošní NHL Pekka Rinne nezačal letošní mistrovství světa úplně nejlépe. V úvodním utkání proti USA dostal čtyři góly a Finové prohráli 1:5.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Finský brankář Pekka Rinne v akci.

Článek

Před dalším zápasem se Rinne vzdal práva vybírat hudbu na předzápasovém rozbruslení a americký rapper Jay-Z, kterého zvolil obránce Topi Jaakola, predátora z Nashvillu nastartoval.

Rinne nepustil gól proti Dánům (3:0), Norům (5:0) ani Slovincům (4:0) a čisté konto drží už téměř 193 minut a 41 sekund. „První zápas nám nevyšel, ale od utkání proti Dánsku hrajeme přesně to, co chceme. Využíváme rychlosti, vytváříme si mnohem víc šancí a hlavně, dáváme góly. Konečně hrajeme jako Finové. V prvním utkání proti USA jsme jimi nebyli," svěřoval se po druhé výhře bez obdrženého gólu Rinne.

Dosavadní rekord je z pražského MS 2004

K rekordu, který vytvořil shodou okolností také na turnaji v Praze a Ostravě slovenský brankář Ján Lašák, je Rinne vzdálen necelou čtvrt hodinu. Slovenský brankář tehdy nedostal gól 206 minut a 26 sekund a jeho série začala v roce 2004 v ostravské ČEZ Aréně ve 24. minutě utkání právě proti Finsku. Slovensko tehdy vyhrálo nad severským protivníkem 5:2, od té doby už jej ale na světovém šampionátu ani na olympijských hrách porazit nedokázalo.

Pokořit jedenáct let starý rekord může Rinne v sobotu právě proti Slovensku. „Vždy se snažím udržet čisté konto. Velký dík ale patří především spoluhráčům, kteří mi mou práci velmi usnadňují," komentoval současnou sérii Rinne, který třemi nulami vyrovnal výkon z Běloruska. Třetí čisté konto tehdy vychytal v semifinále proto České republice.

Reklama

Související témata: