Hlavní obsah

U Saláka to nebylo ono. Potřebujeme, aby brankář nějaké šance chytil, řekl Růžička

Praha

Celou sezónu chytal výborně, reprezentační trenér Vladimír Růžička mu pro domácí mistrovství světa svěřil roli brankářské jedničky, jenže start do turnaje Alexandru Salákovi nevyšel podle představ. V úvodním zápase proti Švédům inkasoval v základní hrací době celkem pětkrát a nezářil ani v sobotním duelu proti Lotyšům. Po druhém gólu z hole Redlihse přepustil na pokyn hlavního kouče své místo Ondřeji Pavelcovi a zamířil na střídačku.

Foto: David W Cerny, Reuters

Trenér Vladimír Růžička uděluje pokyny svým svěřencům během zápasu s Lotyšskem.

Článek

Po porážce s Tre Kronor jej kouč podržel. Důvěru mezi tyčemi mu dal i v duelu proti Lotyšům, jenže ani v něm gólman Novosibirsku nevynikal. Ve 14. minutě jej v přesilovce překonal bekhendem Daugavinš, a když krátce po Jordánově vyrovnání kapituloval po střele Redlihse z kruhu, poslal Růžička do brankoviště Ondřeje Pavelce.

"Po tom druhém gólu byla výměna jasná volba. Museli jsme zkusit s tím něco udělat," komentoval změnu v brance Vladimír Růžička. "U Saši bylo bohužel vidět jak včera tak dneska, že to není ono. Ale není to jen v Sašovi, celkově vzadu hodně chybujeme, ale potřebujeme, aby brankář nějaké šance chytil. Je těžký to hodnotit. Včera první gól z šance dva na jednoho, měl to těžký. Dneska to samé, udělali jsme chybu a spadlo to do brány. " doplnil kouč národního týmu.

Pavelec ve zbytku sobotního střetnutí gól neobdržel a pomohl mužstvu k výhře 4:2. Zda však brankář Winnipegu nastoupí i do souboje s Kanadou, je zatím s otazníky. "Dozvíte se to asi v pondělí po tréninku, nebo možná až odpoledne, ať je to pro vás trochu napínavý," sdělil Růžička.

Českým hokejistům se vstup do utkání proti houževnatým Lotyšům nevydařil. Přáli si rychlý gól, byli to však oni, kteří jako první inkasovali. V zápase prohrávali hned dvakrát, zásluhou výtečně sehraných přesilovek ale dokázali výsledek překlopit a nakonec dovést utkání k vítězství. "Lotyši hráli dobře. Je to zápas, kdy se dostanete do tlaku a soupeř vždycky z nějakého protiútoku zahrozí. Když nám to spadne do brány, tak to není nic dobrého. My jsme v té situaci byli hned v první třetině. Jsme rádi, že jsme to dohráli do vítězného konce," liboval si Růžička.

Nastoupí Hertl proti Kanadě?

V sestavě národního mužstva chyběl útočník Tomáš Hertl, jenž odjel z dopoledního rozbruslení již po několika minutách. "Má nějaké zranění, ale nechceme to rozpitvávat. Uvidíme, jestli se  do dvou dnů dá dohromady. Není to nic vážného, ale na zápas to dneska nebylo," vysvětloval Růžička důvod jeho absence.

Starosti mu navíc nadělal i Jakub Klepiš, jenž po souboji se Saulietisem vynechal kvůli zranění téměř celou první třetinu. Křídelník Třince se i přes bolest po přestávce do zápasu znovu zapojil. "Klobouk dolů. Na něj pak byly ještě další fauly včetně toho pětiminutového zákroku, kdy ho tam sekli u brány. Takhle se hraje mistrovství světa," pochvaloval si Růžička.

Jeho svěřence čeká nyní den volna. Po něm pak reprezentační výběr prověří favorizovaná Kanada. "Myslím, že naši hráči tam nechají na ledě všechno a vybičují se k pořádnému výkonu stejně jako proti Švédsku, kdy se prohrávalo o dva góly a mužstvo ukázalo velkou sílu a bojovnost," uzavřel Růžička.

Reklama