Hlavní obsah

Že se blíží den D? Ten bude až v neděli, usmíval se bývalý spoluhráč Rinneho Erat

Praha

Finskou brankářskou jedničku zná nejlépe z celého mužstva. Český útočník Martin Erat působil s Pekkou Rinnem v týmu nashvillských Predátorů v letech 2005 až 2013. Přestože jsou přátelé, ve čtvrtek večer se z nich stanou nelítostní soupeři. Ve čtvrtfinále hokejového mistrovství světa se oba borci postaví na opačnou stranu barikády a z klíčového duelu nechtějí odejít se sklopenou hlavou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Erat v zápase MS.

Článek

Do posledního okamžiku se nevědělo, zda vaším čtvrtfinálovým soupeřem budou Rusové, nebo Finové. Co říkáte na soupeře? Nepřál jste si raději sbornou?

Je to úplně jedno. Pokud by to byli Rusové, budeme se zase připravovat na něco jiného. Finové jsou vynikající hokejisté. Jestli chceme vyhrát, musíme porazit každého.

Jaké jsou největší zbraně Finů. V čem je jejich největší síla?

Mají vynikající obranu a brankáře. Bude hodně těžké se proti nim prosadit. Pokud bychom vstřelili dva tři góly, bylo by to pro nás dobré.

Pekka Rinne patří k nejlepším brankářům v NHL. Hodně dlouho jste s ním působil v Nashvillu. Dobře ho znáte. Dáte spoluhráčům rady, jak na něj?

Je to vynikající gólman, předvádí to posledních deset let v NHL. Na letošním mistrovství světa měl jeden špatnej zápas, v dalších ale chytal výborně. Já si myslím, že na ledě máte tak málo času, že se snažíte hlavně spíš střílet.

Co bude důležité v zápase udělat, abyste měli větší šanci ho překonat? 

Potřebujeme mít víc hráčů před bránou a snažit se, aby toho co nejmíň viděl. Pro každýho brankáře je to nepříjemný, když pořád před ním jezdí hráči. Musíme stavět hráče před bránu.

Těsně před MS jste výběr Suomi dvakrát porazili. Je to pro vás psychická výhoda?

Já si myslím, že to je úplně jedno. Před mistrovstvím světa se soustředíte na systémy. Ti hráči ještě nejsou připraveni na sto procent. Teď máme odehráno sedm osm zápasů, takže už je to úplně o něčem jiném.

Budete trénovat nájezdy, které případně mohou rozhodovat o postupu do semifinále?

Každý máme skoro každý za sebou 90 zápasů v sezóně. Trénovat toho moc nepotřebujeme, kdo to má v sobě, tak na ty nájezdy půjde.

Byl byste raději pro to, aby se v prodloužení hrálo do rozhodnutí?

Určitě. Ať vyhraje lepší tým. Nájezdy jsou někdy i o náhodě.

Je pro český tým velkou výhodou, že se nemusel na čtvrtfinále stěhovat? Finové přicestovali z Ostravy, musejí si zvykat na nové prostředí...

Může to být výhoda. Víme, jak se puky odrážejí od mantinelu. Víme, co nás čeká, jak nás diváci poženou. Finové mohou být trochu vyjukaní. Na druhou stranu to jsou kluci, kteří hrají v NHL, či KHL. Myslím si, že to zas takový rozdíl nebude.

Den D se blíží. Jak budete odpočívat před klíčovým zápasem turnaje? Co budete dělat, abyste přepnul hlavu a chvíli zapomněl na hokej?

Den D je v neděli (úsměv). Každý má svoje věci, jak se odreagovat od hokeje. Navštívím rodinu, podívám se za dětmi, abych úplně vypnul. Zítra se budu soustředit na čtvrtfinále.

Postoupí čeští hokejisté přes Finsko do semifinále mistrovství světa?
Ano
74,7 %
Ne
25,3 %
Celkem hlasovalo 103836 čtenářů.

Reklama

Související témata: