Hlavní obsah

Gólman na Dány? Vypadá to na Furcha. Předem ale neprozradím, tají Kalous

Moskva

Taktika tajení, který český gólman bude chytat nejbližší zápas na moskevském světovém šampionátu hokejistů, je už zase aktuální. „Nebudeme den předem prozrazovat, kdo se postaví do branky proti Danům,“ prohlásil po sobotním odpoledním tréninku asistent reprezentačního kouče Jiří Kalous.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář české reprezentace Dominik Furch v akci při utkání s Norskem. Postaví se mezi tyče i proti Dánsku?

Článek

Všechno ale nasvědčuje tomu, že příležitost dostane potřetí na letošním MS Dominik Furch. „Asi jste už pochopili, že chceme gólmany protáčet a udržet tak oba ve hře," řekl směrem k novinářům Kalous. Z logiky věci tak vyplývá, že Dánové vyjdou na Furcha, který v obou svých dosavadních vystoupeních v Ledovém paláci nedostal gól. Čisté konto udržel proti Rusku i Norsku.

Do sestavy by se v neděli měl dostat i Radek Faksa, přestože jeho cestu do Moskvy komplikují potíže s vízem. „Má tu být v noci a chceme, aby se tu rychle rozkoukal. V pozici třináctého útočníka bude Faksa stoprocentně, ale jestli zasáhne do hry, se rozhodneme až po rozhovoru s ním," naznačil Kalous s tím, že až bude 22letý útočník Dallasu fyzicky v Moskvě, bude doplněn na soupisku.

„Je ale dva dny na cestě, to není nic jednoduchého a nepřidá to i s ohledem na časový posun k fyzické pohodě. Rozhodující bude, jak se bude cítit, ale je mladý hráč a věříme, že to zvládne," prozradil asistent s tím, že jméno obránce, který se jako osmý dostane na soupisku, oznámí až v neděli večer po utkání s Dánskem.

Na kterého z obránců nezbyde místo?

Ve hře jsou Adam Polášek a Petr Zámorský, kteří v Moskvě už od 4. května s mužstvem trénují. „Může se ještě cokoliv stát, podle toho se budeme rozhodovat. Nechceme spekulovat, nejsme proroci. S velkou pravděpodobností před Dány zapíšeme jenom Faksu a Machovského na pozici třetího gólmana.

Zatím ani nepadlo rozhodnutí, kdy a jestli vůbec odletí dva hráči, kteří budou nakonec navíc a nedočkají se účasti na MS. Jedním z nich je Dominik Kubalík a druhým bude ten obránce, na kterého zbyde v neděli černý Petr.

Zisk tří bodů proti Dánům by reprezentantům zajistil setrvání v Moskvě i pro čtvrtfinále. „Pro nás by to bylo hodně příjemné, kdybychom odvrátili stěhování do Petrohradu a mohli tady zůstat. Musíme udělat maximum pro vítězství, ale nemůžeme si tady dovolit podcenit jakéhokoliv soupeře," říká Kalous

Nad příštím soupeřem ale uvažuje s veškerým respektem. „Slušně bruslí, hrají agresivně a chodí forčekovat ve dvou lidech. Mají velmi dobře organizovanou hru v obranném pásmu, stahují se do malého boxu, což se těžce překonává. Musíme se na ně dobře připravit," uvažuje Kalous.

Kdo se postaví mezi tyče v utkání proti Dánsku?
Dominik Furch
91,1 %
Pavel Francouz
8,9 %
Celkem hlasovalo 1913 čtenářů.

Reklama

Související témata: