Hlavní obsah

Ostré hádky a konflikty, Slováci se rozkládají sami! Do trenéra se pustil i Lašák

Petrohrad

V týmu slovenských hokejistů na mistrovství světa v Petrohradu panuje dusno. A pořádné! Nejenže naši východní sousedé ztratili proti Bělorusku dvoubrankový náskok, který měli po dvou třetinách, a nakonec prohráli. Mužstvo se navíc začíná rozkládat zevnitř. A do kouče Zdeno Cígera se například opřel i liberecký gólman Ján Lašák, který Slovákům pomohl vychytat titul na šampionátu v roce 2002.

Foto: Maxim Zmejev, Reuters

Brankáre Slovenska Julia Hudáčka se snaží překonat Bělorus Alexander Kitarov.

Článek

Během třetí třetiny středečního duelu se měli přímo na střídačce do sebe pustit členové první útočné formace Martin Bakoš, Martin Réway a Marko Daňo. Trenér Cíger to po zápase v rozhovoru se slovenskými novináři nepopřel. Ba naopak.

„Konflikty tam byly, ale nechci se k tomu vyjadřovat. Nevím, jak to dopadne, ale určitě nám to nepomohlo. Třetí třetina se nesla ve znamení hádek, které do týmu prostě nepatří. Mužstvo si musí umět udělat pořádek, protože tohle se v těžkých chvílích nevyplácí," hřímal Cíger po prohře 2:4 s Bělorusy.

A nasupený byl zejména na Daňa. Útočník Winnipegu se do sestavy slovenského týmu vrátil po svalovém zranění, jenže během úvodních patnácti minut obdržel dva menší tresty. „Byl jsem nachystaný zareagovat. Kdyby přišel další, nechal bych ho sedět. (Marko) patří k hráčům, kteří to nemají v hlavách srovnané. Potřebují odehrát ještě hodně takových zápasů, aby se naučili hrát kolektivně," řekl Cíger.

Jurčo poslal vzkaz slovenským "superfanouškům"

„V náročných situacích nejsme úplně spojení a podle toho to vypadá. Přijde nervozita, začnou hádky a je to špatné. Tým přitom musí až do závěrečné sirény držet pospolu," pokračoval šéf slovenské střídačky.

„Všechno je to o hlavách. Na takový turnaj se musí každý připravit i individuálně, jenže spousta kluků ještě neví, o čem to je. Hraje se tu šedesát minut ve vysokém tempu. Mistrovství světa je o něčem jiném a tohle je, bohužel, úděl nezkušeného mužstva," připomíná zadák Edmontonu Andrej Sekera, že spousta hráčů zažívá v Petrohradu svůj první světový šampionát.

Úročník Tomáš Jurčo, jenž vstřelil druhý gól proti Bělorusku, se zase opřel do slovenských fanoušků. „Když tak sleduju ohlasy na naše výkony, mám dojem, že doma jsou všichni lidi velice rádi, že nám to nejde. To nám na pohodě určitě nepřidá. Kluci to už radši na sociálních sítích ani nečtou - všechny ty „superfanoušky", kteří nás po prvních dvou vyhraných zápasech oslavovali a po dalších dvou prohrách vyhlašovali, že jsme nejhorší na světě, a dělají si z nás srandu," prohlásil forvard Detroitu.

Lašák se opřel do trenéra

Jenže slovenský nároďák nekritizují jen jeho fanoušci. Přidal se i liberecký Ján Lašák, jenž je členem zlatého týmu z MS 2002. A na paškál si vzal Cígera.

„Už toho mám plné zuby. Takže: hráči špatně, mladý tým, hádají se, nezkušený... Do p*dele, tak jsem trenér a stojím si za tím, co jsem vybral. A když se prohraje, nepíšu, že oni špatně, ale MY špatně!!! Nechci tu číst ani jeden negativní názor na hráče!!! Kluci se snaží... Kdo je kritizuje, nevidí do toho," napsal Lašák na svém profilu na Facebooku.

Slováci tak po úvodních dvou výhrách zažívají kruté vystřízlivění. Následné prohry s Němci a Bělorusy jsou těžkou fackou. Postup do čtvrtfinále je reálně ohrožen, vždyť v základní skupině je ještě postupně čekají favorizovaní Kanaďané, Finové a Američané.

Slováky decimují i zranění

„Teď už to je těžší. Určitě na nás vyběhnou trochu víc než Maďaři nebo Francouzi. V každém zápase ale samozřejmě budeme hrát naplno a odevzdáme sto procent. Uvidíme, co se stane," říká Jurčo.

Další pohromou je pak zdravotní stav mužstva. Po útočníkovi Hrnkovi šampionát skončil i pro obránce Michala Sersena a útočníka Andreje Šťastného, kteří se zranili ve třetí třetině duelu s Bělorusy. Sersen si po tvrdém pádu na mantinel zlomil nohu a ještě večer po zápase podstoupil v Petrohradu operaci. Šťastný si zase natrhl prsní sval.

„Michal Sersen má vícečetnou zlomeninu lýtkové kosti. Andrej Šťastný podstoupil vyšetření magnetickou rezonancí a je jisté, že ve čtvrtek odcestuje domů," prohlásil mediální manažer slovenského týmu Tomáš Štulajter.

Reklama

Související témata: