Hlavní obsah

Zahráli jsme přesně tak, jak jsme chtěli. Nenechali jsme Rusy divočit s pukem, liboval si Červenka

Moskva

Česká hokejová reprezentace od Romana Červenky na šampionátu v Moskvě čeká góly a proti Rusům svou úlohu třicetiletý útočník splnil parádně, když po 48 vteřinách druhé části zvýšil vedení obětavě bojujícího národního týmu na 2:0. „Jsme moc rádi, jak jsme těžký vstupní zápas zvládli, ale tu radost bych nepřeháněl. Euforii z jednoho dobrého zápasu musíme tlumit,“ vykládal po senzačním vítězství 3:0 na úvod turnaje.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Čeští útočníci Roman Červenka a Tomáš Plekanec se radují z gólu proti Rusku v zápase MS.

Článek

Kdy jste uvěřil, že se českému týmu může povést takové překvapení na úkor Rusů?

Od začátku jsme hráli přesně tak, jak bylo potřeba a jak jsme taky chtěli. Nenechali jsme soupeře divočit s pukem, nebáli se jich a navíc hodně pomohl první gól. Proti Rusům je vždycky dobré jít do vedení, protože pak se musejí tlačit do plných a vznikají jim v obraně okénka.

Zlomová se zdála vaše trefa. Cítil jste, že poslala soupeře trochu do kolen?

Já se při té přesilovkové trefě snažil jen najít volný puk před brankou. Rusko bylo v tom utkání pod tlakem velkého očekávání, čím dál víc se do nás muselo nutit do útočení a vývoj utkání hrál do karet nám.

Jak moc byl k tomu nečekanému skalpu domácích důležitý výkon Furcha?

Nebýt jeho, tak jsme nevyhráli. Moc mu přeju, že mu premiéra na mistrovství světa, navíc proti domácím Rusům, takhle skvěle vyšla. Fakt nádhera.

Je ten nečekaný skalp důležitým prvkem sebedůvěry pro celý tým?

Přesně tak, potřebovali jsme to, spoustu kluků hrálo takový zápas poprvé, ale v sobotu máme hned další zápas a může být ještě těžší, než ten premiérový. Čeká nás Lotyšsko, které tady už obralo Švédy o bod a bude to s ním něco úplně jiného než proti Rusku, tenhle soupeř totiž bude hlavně bránit. Chtělo by to zase dát brzy první gól, aby se nám ulevilo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.