Hlavní obsah

Absence Ovečkina je pro Rusy možná i lepší, říká skaut Fischer a odhaluje slabiny sborné

Paříž

Hru Rusů na mistrovství světa má perfektně zmapovanou, na videu viděl každý jejich zápas. Skaut české hokejové reprezentace Jiří Fischer upozorňuje, že nebezpečí hrozí od všech čtyř lajn, zároveň ale hráčům ukázal, kterých slabin sborné by šlo ve čtvrtfinále MS využít.

Foto: Právo

Skaut české hokejové reprezentace Jiří Fischer.

Článek

Rusy sice kvůli zranění nemohl posílit hvězdný kanonýr Washingtonu Ovečkin, Fischer to ale za velkou ztrátu nepovažuje. „Pro trenéra Znaroka je to možná i lepší. V týmu jsou hráči, kteří nemají tak velké ego a líp je ukočíruje. Ani ztráta zraněného kapitána Mozjakina není tak bolestná, když se jim podařilo z Capitals získat Kuzněcova s Orlovem," říká mistr světa z roku 2005 a vítěz Stanley Cupu s Detroitem.

Soupeř Čechů ve čtvrtfinále vstřelil ze všech týmů na turnaji nejvíc gólů (35) a spolu s Kanadou jich nejméně obdržel (10). Smrtící pak má přesilovky, jejichž úspěšnost činí téměř 55 procent. „Sice to ovlivňuje zápas s Itálií, proti níž využili všech šest, nic to ale nemění na tom, že v přesilovkách využívají skvělé individuální schopnosti hráčů. Navíc jim ohromně vyhovuje široké kluziště. Bude důležité, abychom byli disciplinovaní a nedělali zbytečné fauly," uvědomuje si bývalý obránce.

Den před čtvrtfinálovým soubojem s Rusy Fischer pouštěl českým hráčům sestříhané pasáže zápasů ruského týmu. Zejména ty proti silným soupeřům, tedy Švédům a Americe, která jako jediná dokázala sbornou porazit.

Rusové na MS makají. Ne vždy to platilo

„Obránci si ničím nekomplikují život. Hrají velice jednoduše, co nejrychleji posouvají puky z vlastní třetiny na útočníky, na nichž pak nechávají ofenzivu. A dopředu to Rusům šlape," poukazuje Fischer na fakt, že hned tři jejich hráči figurují v první pětce tabulky produktivity MS a Panarin jí dokonce s třinácti body vévodí.

„Jenže nemůžeme se soustředit jen na něho nebo na Šipačova s Kučerovem. Rusové mají celý tým zajímavě poskládaný, poslední dva zápasy neměnili sestavu. Jsou mladší, rychlejší a mrštěnější, než byli v minulosti. A hlavně makají, což dřív ne vždy platilo," ví Fischer, který však vidí recept, jak na Rusy.

„Švédové na ně výborně hráli střední pásmo, s čímž měli Rusové problémy. Dalším faktem je, že Rusové v útočné třetině hodně hrají s pukem za bránou, kde se snaží brankáře a obránce soupeře rozpohybovat, aby vznikala volná místa. Když jim pak ale přihrávka nevyjde, mohli bychom chodit do rychlých protiútoků," věří.

Reklama

Související témata: