Hlavní obsah

Rozhodnuto! Češi se ve čtvrtfinále MS utkají s Ruskem, hrát se bude ve čtvrtek odpoledne v Paříži

Paříž

Česká hokejová reprezentace se ve čtvrtfinále mistrovství světa utká ve čtvrtek s Ruskem. Utkání se uskuteční v pařížské AccorHotels Areně, národní tým se tak nemusí stěhovat do Kolína nad Rýnem. Duel začne v 16:15, jak potvrdil direktoriát turnaje. Vítěz narazí v sobotním semifinále v Kolíně nad Rýnem, kde turnaj o víkendu vyvrcholí, na lepšího z dvojice Kanada - Německo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český reprezentant Roman Červenka přijímá gratulace ke gólu od spoluhráčů. Bude mít důvod k radosti i počtvrtinále s Rusy?

Článek

Po odpolední porážce 1:3 se Švýcarskem Češi věděli, že ve čtvrtfinále narazí na Rusko, nebo Spojené státy americké. USA, vítěze skupiny A, by Jandačovu týmu přisoudila výhra Finska za tři body nad Kanadou, k té ale nedošlo, výběr Javorového listu zvítězil 5:2. Češi tedy zůstali ve své skupině třetí, a ve čtvrtfinále je čeká Rusko.

„Tušili jsme, že si Kanada pohlídá první místo ve své skupině a zaměřili jsme se na monitoring tři týmů; Švédů, Ameriky a Rusů," prohlásil hlavní trenér reprezentace Josef Jandač.

Program čtvrtečního čtvrtfinále MS:
Paříž:
16:15 Rusko - Česko
20:15 Švýcarsko - Švédsko
Kolín nad Rýnem:
16:15 USA - Finsko
20:15 Kanada - Německo

S Ruskem se národní tým utkal v této sezóně nejprve dvakrát v rámci přípravy na Světový pohár a poté čtyřikrát v rámci seriálu Euro Hockey Tour. Sbornou však dokázal porazit jen jednou, v září pražské O2 areně před SP 2:1 po nájezdech. Naposledy jí podlehl 30. dubna v generálce na MS v Českých Budějovicích 3:4 rovněž po nájezdech.

Sborná klopýtla až v samém závěru skupiny

„Rusy známe, v rámci Euro Hockey Tour jsme sice s nimi uhráli jen bod. Věřím ale tomu, že v tom nejdůležitějším zápase sezóny to přijde. Třeba to tak opravdu vyjde," přeje si Jandač.

Rusové na letošním MS porazili v Kolíně nad Rýnem postupně Švédy, Italy, Němce, Dány, Slováky a Lotyše, v úterý ale podlehli 3:5 Američanům, čímž přišli o vítězství ve skupině. „Rusové tady byli docela nekompromisní, vůbec nedostávají branky, mají velmi silné mužstvo. Ale to by platilo i o Americe, kdybychom ji dostali," uvědomuje si Jandač.

S Rusy, kteří mají na letošním šampionátu ze všech týmů nejlepší skóre, se Češi ve čtvrtfinále MS naposledy utkali přesně před deseti lety. Tehdy v Moskvě sborná zvítězila 4:0 a následně získala bronz. Jediným českým pamětníkem ze současného kádru na MS je Tomáš Plekanec.

Úterní dramatická výhra Německa nad Lotyšskem 4:3 po nájezdech zároveň znamená, že se Češi nemusejí na čtvrtfinále stěhovat do Kolína nad Rýnem, ale naopak zůstanou v Paříži. Němci sice skončili ve své skupině čtvrtí, reglement turnaje jim ale zajistil čtvrtfinále s Kanadou na domácím ledě.

„Pro nás ale nebylo úplně zásadní téma, jestli bychom se měli stěhovat teď, nebo až v další fázi turnaje," uvedl Jandač.

Když šli čeští hráči z ledu po utkání se Švýcary, nebyli ani moc nervózní z nejistoty, že je čeká Rusko, nebo USA. „Člověk si nevybere, stejně už jsme to neměli jak ovlivnit. Jak to má být, tak to bude a jestli chceme na šampionátu být úspěšní, musíme porazit kohokoliv a je vlastně jedno, jestli v Paříži nebo v Kolíně," uvažoval Roman Červenka. „Musíme se připravit na to, že čtvrtfinále bude obrovsky těžké a náš výkon v něm musí být radikálně lepší než proti Švýcarům," doplňoval další útočník. Michal Řepík.

Kdo vyhraje čtvrtfinále hokejového MS?
Česko
53 %
Rusko
47 %
Celkem hlasovalo 35155 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2017

  • Čtvrtfinále

  • 18.05.17      16 : 15 Kolín nad Rýnem
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    0 : 2
  • 18.05.17      20 : 15 Paříž
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 3
  • 18.05.17      20 : 15 Kolín nad Rýnem
    Kanada Kanada Německo Německo
    2 : 1
  • 18.05.17      16 : 15 Paříž
    Ruská federace Rusko Česká republika Česko
    3 : 0
  • Semifinále

  • 20.05.17      19 : 15 Kolín nad Rýnem
    Finsko Finsko Švédsko Švédsko
    1 : 4
  • 20.05.17      15 : 15 Kolín nad Rýnem
    Ruská federace Rusko Kanada Kanada
    2 : 4
  • Finále

  • 21.05.17      20 : 45 Kolín nad Rýnem
    Švédsko Švédsko Kanada Kanada
    2 : 1
    po sam. nájezdech
  • 21.05.17      16 : 15 O 3. místo
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 5