Hlavní obsah

V NHL překonal zkouškové období a nad reprezentací neváhal. Je to pro mě čest, tvrdí Kempný

S Chicagem jedná o novém kontraktu, přesto se nerozpakoval a vyrazil do Českých Budějovic, aby se zapojil do přípravy národního týmu před pařížským světovým šampionátem. "Jsem zdravý a mám chuť hrát," hlásil šestadvacetiletý obránce Michal Kempný, jenž má za sebou premiérovou sezónu v NHL.

Michal Kempný se po premiérové sezóně v NHL těšil do reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

Jak dlouho jste po náročné sezóně v NHL zvažoval, zda se připojit k reprezentaci?

Pro mě to těžké rozhodování nebylo. Já měl od malička nastavenou hlavu, že reprezentovat je čest.

Nemáte smlouvu na příští sezónu. Ani tato skutečnost vás neodradila?

Ne, chtěl jsem jet. Jsem zdravý a mám chuť hrát.

Jaká byla první sezóna v NHL?

Náročná. Měl jsem období, které bylo těžké na psychiku. Odehrál jsem 51 zápasů a splnil se mi sen. Věřím, že vše teď dopadne dobře a budu pokračovat v NHL.

Jaký byl pro vás nejsilnější zážitek během premiérové sezóny v zámoří?

Měl jsem těch momentů víc. Určitě to byl první zápas v NHL. Stál jsem na modré lajně a promítala se mi celá kariéra, co mě dostalo tam, kde teď jsem. Winter Classic byl také úžasný zážitek, stejně jako první gól. Bylo jich zkrátka víc.

Vaší prioritou a přáním je zůstat v NHL. Jak daleko jsou jednání s Blackhawks o novém kontraktu?

Momentálně se jedná. Měl jsem velmi dobrý pohovor s manažerem Chicaga, než jsem odlétal. Jsou se mnou spokojeni. Chtějí, abych tam setrval. Věřím, že se vše dohodne tak, jak má a budu moct v klubu pokračovat.

Ovládli jste tabulku Západní konference, ale pak hodně překvapivě vypadli hned v prvním kole play off s Nashvillem. To byla pro Chicago velká rána, že?

Popravdě vůbec nevím, co se stalo. Prohrát 4:0 na zápasy, když jsme vyhráli celou konferenci, tak to asi nikdo nečekal. Měli jsme trochu jiné představy. Začínají se už dělat i nějaké změny, co jsem viděl. Vyhodili trenéra obránců.

Viní tedy v Chicagu za nečekaně brzkým koncem v play off defenzívu?

Těžko říct, o jeho vyhazovu jsem se dozvěděl v pondělí na internetu. Nevím, asi se budou dít nějaké změny. Dva roky po sobě Chicago vypadlo hned v prvním kole, což není moc dobrá vizitka.

Čím si vysvětlujete tak brzký konec ve vyřazovací části? Měli vás Predátoři výborně načtené?

Musím říct, že hráli opravdu výborně. Byli rychlejší, silnější, prostě lepší. Vyhráli naprosto zaslouženě.

V úvodu play off jste nehrál. Bylo těžké naskočit do série, která se pro vás vyvíjela hodně nepříznivě?

Hrozně těžké. Nehrál jsem a pak naskočil do čtvrtého utkání. A play off je ještě těžší než základní část. Stejně se to ale bohužel nepovedlo zvrátit.

S čím bylo pro vás nejtěžší se srovnat v premiérové sezóně v NHL?

Nejtěžší období jsem asi měl, když jsem deset zápasů v řadě nehrál. Přemýšlel jsem nad vším, ale pak jsem se vrátil a začalo být vše takové, jaké má. Zápasy jdou strašně rychle po sobě a člověk musí být neustále připravený na všechno.

Co člověku v tu chvíli pomáhá, když jeden zápas za druhým sleduje pouze z tribuny?

Pracovat tvrději, než člověk pracoval. A to jsem přesně dělal. Ale některá ta rána byla velmi těžká. Člověk přemýšlí, proč nehraje a co je špatně. Musíte pořád myslet pozitivně a věřit, že se to otočí.

Mluvil s vámi o té situaci trenér?

To bylo zrovna období, kdy se mnou nikdo nemluvil. Necítil jsem se moc dobře. Ale pak se všechno otočilo, začal jsem zase hrát a byl spokojený.

Každý nový hráč v NHL si takovým obdobím asi musí projít. Cítíte to podobně?

Je možné, že to pro mě bylo nějaké zkouškové období. Já fakt nevím. Říká se, že se to v Americe dělá a já to zažil. Ale za celý rok jsem nebyl na farmě, i to je vizitka, že jsem snad odváděl dobrou práci.

Pomohla vám rodina a kamarádi? Podporovali vás v obtížných chvílích?

Samozřejmě, ale já měl v týmu Čechy a Slováky. Byl tam Michal Rozsíval a spolu jsme všechno řešili a probírali. Jsem moc rád, že jsem je tam měl, se spoustou věcí mi pomohli.

Nebyl jste kyselý v obličeji, když jste nenastupoval?

S tím tam člověk neuspěje, musíte být pořád pozitivní. Když jste uražení, akorát škodíte sobě.

Byl pro vás Michal Rozsíval hlavní mentor?

Určitě, pomohl mi ve spoustě věcí. Ze začátku byla moje angličtina špatná. Vůbec jsem nerozuměl, co mi říkají. S některými věcmi, které po mně chtěli trenéři z hlediska obrany, mi pomáhal právě Michal.

Bude pro vás teď těžké přepnout na evropský hokej?

Přizpůsobit se na větší hřiště nebude problém. Po pár trénincích a zápasech to bude v pohodě.

Zlepšila se vaše angličtina?

Plynně ještě nemluvím, ale je to lepší, než bylo. Mám trochu nevýhodu, že jsem měl v týmu Slováky a Čechy a člověka to pořád nutí mluvit česky. Z tohoto pohledu by bylo lepší, kdybych tam byl sám a musel se snažit mluvit.

Neřešilo se v Chicagu, že se kluci v kabině baví česky a slovensky?

Měli jsme tam čtyři Švédy a ti taky mluvili hodně švédsky. Nebyl s tím problém.

Potěšil vás velký zájem reprezentačních trenérů?

Mluvil jsem s Pepou Jandačem, ještě než začalo play off. Ptal se mě, jestli mám chuť přijet. Byl jsem rád, že byl o mě zájem.

Reklama

Související témata: